5 простих кроків до того, щоб щодня чути голос Духа Святого

5 простих кроків до того, щоб щодня чути голос Духа Святого

На русском языке читайте здесь — 5 простых шагов к тому, чтобы ежедневно слышать голос Духа Святого.

Богу часто доводиться волати до нас: «Ти чуєш Мене зараз?»

Люди нерідко запитують мене про те, як чути Бога. Ми з вами іноді хочемо, щоб Бог писав нам на стіні пальцем (як у Даниїла 5:5), або говорив чутним голосом з неба (як з Ісусом у Матвія 17:5).

Бог зазвичай не домішує Свій голос до какофонії звуків, що рояться в наших головах, у наших церквах або в наших щоденних справах. Численні послання, які ми приймаємо розумом скрізь і всюди, ще більше ускладнюють нам розпізнавання Божого голосу від інших. Голос Божий найчастіше подібний до «віяння тихого вітру» (3 Царств 19:12).

Існує багато книжок, аудіо-продукції та інших ресурсів, які детально описують те, як говорить Бог. Він говорить у наші серця через Своє Слово, через інших віруючих, через провидіння, через Святого Духа та іншими способами. Замість цього я хотіла б поговорити про те, як почути Бога за допомогою практичних кроків. На що це схоже? Як почути Бога, коли ви стикаєтеся з важким рішенням або складним завданням?

Моя найзнаменніша зустріч із Богом

Хоча, я б не сказала, що інші були менш значущими.

Ми з Елом пізнавали одне одного. Звичайно, ми були закохані. Усе рухалося досить швидко, і ми думали про те, щоб разом провести залишок життя. Я очікувала, що він скоро попросить мене вийти за нього заміж. У мені вирували емоції, і почувалася я чудово.

Але були причини, через які деякі люди могли б сказати, дивлячись на нас, що одружитися нам було б нерозсудливо. Серед цих причин були: вік Ела (він старший за мене на 13 років), здоров'я і деякі інші. Я знала, що якщо справді нас поєднав разом сам Бог, Він проведе нас через будь-які випробування, які можуть виникнути. Але якби це були всього лише наші почуття, і Бог не стояв за ними, то одруження закінчилося б стражданнями для нас обох.

Мені потрібно було почути Бога будь-яким способом. Тому я залишалася на самоті, відкладала вбік усе, що могло відвернути мою увагу, і молилася приблизно так:

Господь, я знаю, чого хочу, і про що говорять мої почуття. Але мені потрібно почути Твою думку про цей шлюб. Я зізнаюся Тобі у своїх почуттях, і відкладаю вбік свої бажання і страхи, наскільки це можливо зробити людині. Мені найбільше на світі потрібно знати, що Ти хочеш мені сказати.

По моїх щоках текли сльози, і я перервалася, щоб заспокоїтися. Я усвідомлено відклала свої думки і почуття, щоб приділити час слуханню, справжньому слуханню.

Звичайно, я не почула помітного вухом голосу з неба і не побачила написів на стіні. Але на мене зійшло надзвичайне умиротворення, і в дусі я зрозуміла яким шляхом далі рухатися. Я повторила цей процес кілька разів, відповідь була такою самою.

Тож мій шлюб з Елом став найбільшим земним благословенням, яке я коли-небудь відчувала, навіть незважаючи на страждання, які з'являлися через його проблеми зі здоров'ям.

Ключі до слухання голосу Бога

Не потрібно чаклунства, щоб почути Бога, але є певні ключі, які допоможуть вам почути те, що Він хоче, щоб ви знали, незалежно від проблем, з якими ви зіткнулися. Ключів п'ять:

1. Підготуйте своє серце і розум.

Коли я перебувала в очікуванні відповіді від Бога щодо Його волі на цей шлюб, я вже мала багаж певних знань і багато молилася. Я читала книжки про шлюб, вивчала богословські джерела про деякі нюанси нашої ситуації, слухала радіопрограми, багаторазово читала Пісню Пісень (та інші книги Святого Письма), довідалася про Ела, і поговорила з деякими людьми, яким я довіряла. Я вивчила все.

Коли ви просите Бога проговорити до вас, але не «готуєтеся» до цього, це не дасть Йому змоги провести роботу повною мірою. Звісно, Бог може діяти (іноді так і відбувається) незалежно від цього, коли Він вважає за потрібне, але Він очікує, що зі свого боку ми також робитимемо все, що в наших силах. Цей збір інформації не замінює молитву, але це забезпечує Бога ресурсами, які Він може використати, щоб більш ясно дати вам зрозуміти Свої слова.

2. Увійдіть у Божу присутність.

Тепер залишіться наодинці з Богом. Пам'ятайте, Він не часто змішує Свій голос із какофонією звуків. Замкніться в окремій кімнаті, підіть у тиху каплицю або відшукайте тихе місце на природі. Відпустіть усі життєві турботи. Сконцентруйтеся. Якщо хочете, увімкніть якусь спокійну музику, що прославляє Бога. Дуже важливо в цей момент усі свої думки зосередити на Богові, щоб усунути всі інші.

Тиша — не єдиний спосіб почути Бога, але ви можете почути Його голос набагато краще, коли ніщо не відволікає вашої уваги.

3. Розкажіть про свої думки та почуття.

Тверезий погляд на свої думки і почуття виводить на світло ті з них, які здатні збити вас з пантелику. Чесність із самим собою допоможе вам розпізнати голос Божий. Чесність із Богом сприяє вашому подальшому просуванню. Надзвичайно складно керувати своїми почуттями, якщо ви не усвідомили їх.

Якщо вам здається, що не зовсім нормально говорити відверто про такі речі з Богом, прочитайте деякі з псалмів. Давид та інші зізнавалися Богові у своїх найглибших страхах, найбільших радощах і проблемах. Вони говорили про них відкрито — почасти й для того, щоб розлучитися з ними. Ось що потрібно робити з «мотлохом»: скласти його біля ніг Бога і залишити там.

4. Відкладіть убік свої думки і почуття.

Озвучте це рішення й усвідомлено відкладіть свої думки та почуття. Можливо, у вас не вийде зробити це повною мірою, але ваш твердий намір дасть вам відчути різницю між своїми думками і тим, що Бог намагається сказати. Скажіть Богові про те, що ви робите; Він поважатиме ваше посвячення.

Приділіть час тому, щоб дозволити вашому емоційному «мотлоху» вийти в присутності Бога, якщо ви цього потребуєте. Іноді гнів, страх, занепокоєння або пригніченість, що наповнюють ваше серце, звучать надто голосно, не даючи змоги вам почути що-небудь ще. Відпустіть їх.

5. Мовчіть і слухайте.

Перестаньте говорити! Перестаньте шуміти. Досить плакати і кричати, заспокойтеся. Просто перебувайте в Його присутності. Перестаньте заперечувати Богові або продовжувати намагатися сказати Йому те, що Він уже знає. Перестаньте розпитувати про щось або просити Його говорити. Це було б схоже на розмову з вашим найкращим другом, якому ви кричите: «Скажи мені, скажи мені, скажи мені!», але не можете замовкнути, щоб нарешті почути відповідь.

Шукайте миру. «І нехай панує в серцях ваших мир Божий», — сказав Павло (Колосянам 3:15). Бог може сказати щось дуже особливе для вас; будьте готові це почути. Або Він може вкласти у ваш розум нову думку. Коли ви розмірковуєте або уявляєте собі в розумі те, що Бог намагається сказати, у ваше серце прийде чудове відчуття спокою. Яке рішення ви б прийняли після цього? Обставини можуть не змінитися, але ви матимете знання від Святого Духа, про яке сказано: «Ось шлях, ідіть по ньому» (Ісая 30:21).

Нарешті, пам'ятайте, що Бог хоче говорити з вами. Ви можете почути Його зараз!

Сподіваюся, ви приділите час і сили тому, щоб навчитися чути голос Бога.

Автор —  Д-р Керол Пітерс-Тенкслі / mycharisma.com
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!