Сім прихованих симптомів гордості

Сім прихованих симптомів гордості

Daniel Horacio Agostini — The arrogant selfportrait

На русском языке читайте здесь — Семь скрытых симптомов гордости.

Гордість уб'є вас. Назавжди. Гордість — це гріх, який, найімовірніше, заважає вам визнати вашу відчайдушну потребу в Спасителі. Ті, хто вважають, що у них немає проблем зі здоров'ям, не підуть на прийом до лікаря.

За ступенем небезпеки, гордість важко порівняти з чим-небудь. Коли справа доходить до дослідження нашого серця, то для тих із нас, хто має гордість, це складний час. Гордість вражає наш зір, змушуючи дивитися на все через призму, що прикрашає і спотворює реальність. Навіть потворність нашого гріха вона малює красивими і хвалебними фарбами.

Ми не можемо сказати, що в нас немає проблем із гордістю, тому що ми не бачимо її в нашому серці. І ці милостиві моменти, коли я погладжую себе по спині і кажу, що в мене все добре, саме ці моменти мають насторожувати мене найбільше. Мені потрібно надіти окуляри Христового смирення, пам'ятаючи, що в моїй плоті не живе нічого доброго, і дослідити своє серце на предмет прихованої гордості та її симптомів.

У своєму есе про приховану гордість Джонатан Едвардс вказує на сім її прихованих симптомів.

1. Пошук недоліків

У той час, як гордість штовхає нас на заперечення зла всередині нас, вона також змушує нас не помічати благодать Божу в інших. Ми «просіваємо» їх через сито нашого сприйняття і дозволяємо лише недолікам проходити через нього. Таким чином ми формуємо наше уявлення про інших людей.

Коли я слухаю проповідь або вивчаю уривок Писання, то гордість спонукає мене уникати «операції», яку Дух Святий хоче провести над моїм серцем, і натомість написати статтю в блозі або скласти план можливої розмови з людиною, якій «насправді потрібно це послухати».

Едвардс пише: «Духовно горда людина виявляє це, коли вишукує недоліки в інших святих... Смиренному Християнину є чим зайнятися «вдома». І оскільки він бачить багато зла у своєму житті, він не поспішає займатися серцями інших людей».

2. Різкість

Ті, хто заражений гордістю, з презирством, роздратуванням, розчаруванням і осудом говорять про гріхи інших. Гордість ховається за ширмою нашого приниження духовної боротьби інших віруючих. Вона ховається за нашими жартами, що висміюють наше подружжя. Вона навіть може просочуватися в наші молитви за друзів.

І знову Едвардс пише: «Християни, які є братами, повинні ставитися один до одного зі смиренням і лагідністю, як і Христос ставиться до них».

3. Поверховість

Коли гордість живе в нашому серці, то ми більше занепокоєні тим, що думають про нас інші, ніж тим, що насправді відбувається в нашому серці. Ми боремося тільки з тими гріхами, які впливають на думку інших про нас, але миримося з тими, які ніхто не бачить. Ми досягаємо великого успіху в тих галузях святості, які добре помітні оточуючим, але мало дбаємо про наші внутрішні «потаємні місця».

4. Захисна поведінка

Ті, хто покладає надію виключно на праведність Христа, знайдуть у ній надійний притулок від різноманітних нападок людей і сатани. Справжнє смирення не втрачає самовладання і не кидається на захист перед викликами та докорами, але натомість продовжує робити добро, довіривши свою душу вірному Творцеві.

Едвардс каже: «Чим більше слів лунає проти смиренного християнина, тим довше він зберігатиме мовчання, доти, доки не ввійде у свою “таємну кімнату” та не відкриє свої уста в молитві».

5. Самовпевненість перед Богом

Смирення наближається до Бога впевненістю, заснованою на Христі. Якщо з цього рівняння випадає один з елементів (смиренність або впевненість), тоді наші серця, найімовірніше, будуть вражені гордістю. Деякі з нас не відчувають нестачі сміливості перед Богом, але якщо ми будемо необережні, то забудемо, що Він є Бог.

Едвардс пише: «Дехто, у великій радості перед Богом, забуває про те, що сказано в Псалмі 2:11 — “Служіть Господу зі страхом і радійте з трепетом”».

Інші відчувають невпевненість у присутності Бога, що звучить як смиренність, хоча насправді є іншим симптомом гордості. У такі моменти, ми демонструємо віру в те, що наші гріхи більші, ніж Його благодать. Ми сумніваємося в силі крові Христа і дивимося на себе, а не на Христа.

6. Жага уваги

Гордість відчайдушно прагне уваги, поваги і поклоніння у всіх його формах.

Це може набувати форми хвастощів. Це може бути нездатністю сказати «ні» через бажання бути потрібним. Це може проявлятися як нав'язливе бажання одружитися або вийти заміж, або мрії про кращий шлюб, через бажання бути обожнюваним. Це може виражатися у вигляді одержимості мати дорожчу машину, більший будинок, вищу посаду і все через шукання слави від людей, а не від Бога.

7. Нехтування іншими

Гордість лицеприятна. Вона прославляє тих, кого шанує цей світ, надаючи більшого значення їхнім словам, бажанням і потребам. Я відчуваю трепет, коли люди, що мають владу, помічають мене. Ми свідомо чи несвідомо обходимо слабких, незручних і непривабливих, бо думаємо, що вони нічого не можуть нам дати.

Можливо, багато хто з нас страждає від гордості більше, ніж ми думаємо.

Але для таких людей є хороша новина. Визнання гордості — це перший сигнал її кінця. Це означає, що війна вже почалася. Бо тільки Дух Божий, працюючи в наших серцях, упокорює нас, і тоді покривало гордості спадає з наших очей і ми бачимо себе в істинному світлі, визнаючи свою «хворобу» та шукаючи зцілення.

З благодаті Божої ми можемо знову звернутися до цієї славної благої звістки, в яку ми віримо і яка говорить про Нього, навіть коли викриває нашу гордість у всіх її прихованих проявах усередині нас. Так само як моя прихована гордість одного разу вела мене до смерті, так і її визнання веде мене до життя, спонукаючи ще сильніше вхопитися за праведність Христа.

«Випробуй мене, Боже, і пізнай моє серце; випробуй мене і пізнай мої думки. Подивися, чи я не на небезпечному шляху, і веди мене шляхом вічним» (Псалом 138:23-24).

Автор — Фаб'єн Харфорд / © 2015 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!