Біллі Грем: Слова воскреслого Господа

Біллі Грем: Слова воскреслого Господа

На русском языке читайте здесь — Билли Грэм: Слова воскресшего Господа.

Я люблю ходити на старі кладовища в різних частинах світу. Коли ми блукаємо серед могил і дивимося на надгробки, або йдемо до церкви й оглядаємо стародавні пам'ятники, ми бачимо написи на більшості з них: «тут спочиває...» — а за цим слідує ім'я людини, дата смерті і, можливо, кілька фраз, що характеризують покійного.

Але наскільки іншою була епітафія на могилі Ісуса! Вона не була написана золотом або висічена з каменю. Вона була сказана устами ангела і була за змістом абсолютно протилежна тому, що написано на інших гробницях: «Нема Його тут, бо воскрес» (Матвія 28:6).

Найважливішою подією в історії людства була смерть і воскресіння Ісуса Христа. Апостол Павло писав: «Коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша!» (1 Коринтян 15:14).

Читаючи про першу церкву, ми виявляємо, що центральною темою свідчення перших християн був факт того, що розіп'ятий Ісус Христос воскрес із мертвих. Сьогодні ми зазвичай чуємо проповідь про воскресіння кожного Великодня, але, схоже, це єдиний раз на рік. Проте в проповіді апостолів хрест і воскресіння були постійними темами. Хрест і воскресіння пов'язані за змістом: передбачається, що вони пов'язані. Без воскресіння хрест втрачає своє значення. Відокремлений від воскресіння, хрест стає трагедією і поразкою.

Якщо кістки Ісуса лежать і розкладаються в могилі, значить, немає Доброї звістки, світ усе ще в темряві. Життя зовсім не має сенсу. Новий Заповіт стає міфом і християнство це казка — мільйони людей, живих і вже померлих, стали жертвами гігантської містифікації.

Однак, Новий Заповіт вчить, що Ісус справді воскрес із мертвих. Найбільший і найзахопливіший факт у людській історії — це воскресіння Ісуса Христа.

Перед Великоднем ми зазвичай думаємо про Христа і про хрест. Ми згадуємо слова, які Він говорив, коли прийняв жорстоку смерть заради нашого спасіння. Коли ми святкуємо Страсну п'ятницю, ми згадуємо слова Ісуса на хресті. Ми намагаємося зрозуміти й уявити переживання нашого Господа в той час, коли Він ішов на смерть.

Я не знаю, хто першим зібрав ці сім фраз із різних євангелій і склав із них «роздуми у Страсну п'ятницю». Що мене дивує, так це те, що люди зробили схожу збірку слів, які наш Господь сказав після воскресіння. Як здорово, що після роздумів про те, що сказав розп'ятий Господь, ми можемо звернутися до того, що сказав Господь воскреслий!

Після свого воскресіння Ісус відвідував звичайні місця і говорив зі звичайними людьми. До деяких Він прийшов у саду, до двох — на дорозі в Еммаус, до інших — на березі озера. Він зустрівся з групою людей у світлиці, і з іншими — на вершині пагорба. Він їв із ними і ходив із ними. Він приходив до них, коли вони працювали і коли чекали. Він приходив, коли вони боялися і коли сподівалися, коли сумнівалися і коли були впевнені. Він приходив до звичайних людей, таких як ти і я.

Є три речі, які Ісус сказав після свого воскресіння.

Перше, Він сказав «не бійтеся». Безумовно, наш світ потребує того, щоб почути це послання воскреслого Христа.

"Промовляє тоді їм Ісус: Не бійтеся! Ідіть, повідомте братів Моїх, нехай вони йдуть у Галілею, там побачать Мене! (Матвія 28:10)

Іншим разом Він прийшов до одинадцяти і сказав «мир вам» (Лука 24:36). Це було більше, ніж звичайне привітання в ті дні; це було запевнення в глибокому спокої, який Ісус обіцяв їм на останній вечері. Потім Він запитав: «Чого ви так стривожилися? Чому сумніви заворушилися в ваших серцях?» (Лука 24:38) Його слова, повторювані знову і знову, були «не бійся».

Чому? Відповідь проста. Тому що Він живий! Не треба більше боятися смерті чи лиха. Вони могли бути впевнені в тому, що, як Ісус восторжествував, вони також восторжествують. Вони могли бути впевнені в тому, що Божі обіцянки не будуть розбиті, що Він сам буде з ними завжди, до кінця світу. Учні могли чекати з нетерпінням, що вони самі теж воскреснуть.

Сьогодні в нашому світі, сповненому небезпек, ненависті та ворожнечі, Господь Ісус важливіший, ніж будь-коли раніше. Він знову приходить і каже «не бійтеся».

Це послання, яке Він передав би людям у тих частинах світу, де зараз сум'яття і боротьба — або в наші серця і життя, в наші сім'ї і всі ті сфери життя, де ми переживаємо метушню, боротьбу і тиск.

Друга річ, яку Ісус сказав своїм учням, це «Будете Моїми свідками» (Дії 1:8). Він прийшов до учнів, коли вони ховалися за зачиненими дверима в світлиці. Коли Він кинув виклик їхнім страхам і заспокоїв їх, Він сказав: «Мир вам! Як Отець послав Мене, і Я вас посилаю!» (Івана 20:21)

Він прийшов на вершину пагорба в Галілеї і сказав: «Тож ідіть, і навчіть всі народи…» (Матвія 28:19).

І Його останніми словами перед тим, як Він пішов від них, як Лука записав це в книзі Діянь Апостолів, були «Моїми ви свідками будете… аж до останнього краю землі» (Дії 1:8).

Ісус говорив їм, що Вони не могли знати, що Він живий і не говорити про це іншим. Він послав їх, з-за зачинених дверей і з вершини пагорба, у світ із доброю звісткою.

Ніколи не повинно бути жодних сумнівів у християн у тому, що Господь дав нам це повеління. Не ставитися уважно до Його заповіді — означає свідомий непослух і гріх. Нам сказано йти по всьому світу з Євангелієм.

Біблія каже: «Та ви приймете силу, як Дух Святий злине на вас, і Моїми ви свідками будете… аж до останнього краю землі» (Дії 1:8). Ця заповідь включає все; вона охоплює євангелізм за всіх можливих обставин.

Якби не було іншої причини йти до країв землі і завойовувати душі, цієї заповіді Бога було б достатньо.

Ось чому ми їздимо з одного міста в інше, проповідуючи Євангеліє: тому що Ісус Христос так заповідав. Це не право вибору. Це те, що Ісус нам заповів робити. Ми — посланці з Його владою.

Я переконаний, що якби ми справді були впевнені, що чоловіки і жінки загублені без Ісуса Христа, це запалило б євангелізм ревнощами і пристрастю страху втрати.

Третя річ, яку Ісус сказав, було «приймете силу» (Дії 1:8). Апостол Іоанн розповів, як Ісус прийшов до них, кажучи: «прийміть Духа Святого» (Івана 20:22).

Лука говорить нам, що Ісус сказав: «ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий» (Дії 1:8). Цього було достатньо — більш ніж достатньо для будь-яких непередбачених і надзвичайних ситуацій, з якими могли б зіткнутися апостоли.

Звичайно, церква сьогодні потребує Божої духовної сили. Занадто часто ми намагаємося зробити роботу Божого Царства своєю власною силою. Ми використовуємо не ту зброю.

Найбільша потреба в церкві зараз — це не організаційні союзи. Наша найбільша потреба — щоб церква була хрещена вогнем Духа Святого і йшла, проголошуючи євангеліє на кожен континент. Те, чого церква відчайдушно потребує, не може бути організовано або активізовано людськими силами.

Два символи П'ятидесятниці — це вітер і вогонь.

Вони обидва говорять про надприродну роботу Святого Духа для відродження. Значення єврейського слова, перекладеного як «відроджувати» у Старому Заповіті — «відновлювати, поновлювати, повертати». Грецьке слово з Нового Заповіту, переведене як «відроджувати», означає «привести в рух або розпалити вогонь, який повільно згасає».

Навіть члени першої церкви потребували оновлення. У 2-му розділі Дій ми дізнаємося, що віряни, які перебували в кімнаті, були наповнені Духом Святим. Але в 4-му розділі ми читаємо про те, що вони були знову сповнені: «І, за молитвою їхньою, захиталося місце, де вони були зібрані, і сповнилися всі Духом Святим, і з відвагою промовляли слово Боже» (Дії 4:31).

Моя молитва про те, щоб ми на власні очі побачили могутнє духовне пробудження в нашому поколінні. Є свідчення, що це відбувається зараз у багатьох частинах світу.

Нехай слова воскреслого Христа — «Не бійтеся», «будьте Моїми свідками» і «Прийміть силу» — палають у наших серцях сьогодні так, як вони палали в серцях учнів багато років тому. Я молюся, щоб це захоплююче знання проникло глибоко в наші серця, знання про те, що Христос насправді живий і Він одного дня повернеться на цю Землю.

Автор — Біллі Грем / charismanews.com
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!