Чотири молитви для читання Біблії

Чотири молитви для читання Біблії

На русском языке читайте здесь — Четыре молитвы для чтения Библии.

Коли ми відкриваємо свої Біблії для читання, ми ніколи не залишаємося на самоті. Святий Дух витає над словами Бога і перебуває в них, готовий збудити наші серця, просвітити наш розум і переспрямувати наші життя, і все це — для слави Христа (Івана 16:14). Дух є вирішальним фактором у читанні Біблії, перетворюючи на надприродне те заняття, яке інакше залишалося б звичайним і рутинним, і роблячи абсолютно нерозумним її читання та вивчення без молитви за наші очі, розум та серце.

Молитва — це розмова, але не та, яку починаємо ми. Першим говорить Бог. Його голос звучить у Писанні і, в найвищому своєму прояві, в особистості та роботі Його Сина. І потім, диво з див, Він зупиняється, Він схиляється і Він прихиляє Своє вухо, щоб послухати нас. Молитва фактично занадто гарна, щоб бути правдою. Коли наші очі зосереджені на Божих словах, Він також відкриває до нас Своє вухо.

Як же нам молитися над нашим Писанням? Ось чотири вірші, якими ви можете молитися, коли відкриваєте Слово Боже.

1. Псалом 119:18: Відкрий мої очі до чудес

«Відкрий мої очі, і хай чуда Закону Твого я побачу!» (Псалом 119:18; пер. Огієнка) Ми просимо Бога відкрити наші духовні очі, щоб показати нам сяйво слави, яке ми не здатні побачити самостійно. Без Його допомоги ми — просто «душевні» люди зі звичайними очима. «Адже душевна людина не приймає того, що від Божого Духа, бо для неї це безумство й вона не може цього зрозуміти, тому що це досліджується духовно» (1 Коринтян 2:14).

«Дивлячись, не бачать» — такими були слова Ісуса про тих, хто бачив Його і Його вчення тільки природними очима, без просвітницької роботи Духа (Матвія 13:13). Ось чому Павло молиться за християн: «Щоби Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам Духа мудрості й відкриття для Його пізнання, просвітивши очі вашого серця» (Ефесян 1:17-18).

Приєднуйтесь до псалмоспівця в молитві не просто про дар духовного зору, а й про дар, щоб бачити чудесні речі в Божому Слові. Чудо є чудовою протиотрутою, що не дає збиватися зі шляху. Люди, які культивують благоговіння, зберігають свої серця гарячими й м'якими, і чинять опір спокусам охолонути й відпасти.

2. Луки 18:38: Помилуй мене

Моліться подібно до сліпого на дорозі: «Ісусе, Сину Давидів, помилуй мене» (Луки 18:38). Доти, доки це наше життя триває, гріх перешкоджає будь-якій зустрічі з Богом у Його Слові. Ми щодня обманюємо очікування друзів і рідних і, більше того, ми обманюємо очікування Бога. Тож коли ми відкриваємо Боже Слово, буде доречно робити це зі смиренним благанням скрушеної і убогої викупленої людини: «Боже, будь милосердний до мене, грішного!» (Луки 18:13) Читання Біблії щодня спонукає нас до того, щоб ми приймали наші поразки, по-новому каялися і знову цілком і повністю покладалися на Його благодать. Молитва — це шлях до того, щоб залишатися в захваті від Його благодаті та плекати в собі дух істинного смирення.

3. Якова 1:22: Перетворюй мене на виконавця Твого Слова

Моліться, щоб Бог, відкривши ваші очі до чудес і нагадавши вам про достатність Його благодаті, здійснював реальні зміни у вашому житті. Попросіть Його дозволити насінню з Писання приносити справжні, помітні плоди у відчутних діях жертовної любові по відношенню до інших. «Будьте виконавцями Слова, а не лише слухачами, які обманюють самих себе» (Якова 1:22). Вам не потрібно штучно витягувати один конкретний спосіб застосування з кожного уривка, але моліться про те, щоб Слово формувало, інформувало і направляло ваше практичне життя.

Просіть, щоб Він робив вас людиною, проявлена любов якої стає більшою, а не меншою, завдяки часу, присвяченому читанню та вивченню Його Слова.

4. Луки 24:45: Відкрий мені очі на Ісуса

Це ще один спосіб молитися Богу про те, щоб Він відкрив наші очі до чудес, але тільки більш конкретний. Справи Божі в Біблії піднімаються як прекрасні гірські хребти, але найвищою вершиною, що дає найвеличнішу перспективу, є особистість і справи Його Сина. Як сам Ісус навчав після Свого воскресіння, з усієї Біблії саме Він найбільше схожий на універсальний ключ, що відкриває значення кожного уривка — кожної книги, кожного повороту подій, усієї історії. Спочатку «він пояснив їм з усього Писання те, що стосувалося Його» (Луки 24:27), потім Він навчив Своїх учнів, що «має збутися все написане про Мене і в Законі Мойсея, і в Пророків, і в Псалмах» (Луки 24:44). І, роблячи це, «тоді розкрив їхній розум, щоби зрозуміли Писання» (Луки 24:45).

Велика мета читання і вивчення Біблії така: пізнавати Ісуса і насолоджуватися Ним. Це нинішнє передчуття прийдешніх небесних насолод. «Вічне життя є те, щоби знали Тебе, єдиного істинного Бога, і Того, Кого Ти послав, – Ісуса Христа» (Івана 17:3). Це надає напрямок, зосередженість і мету нашому вивченню. «Тож пізнаймо, намагаймося пізнати Господа» (Осія, 6:3). Це формує величезні прагнення і пристрасть у наших душах: «І взагалі, все визнаю за втрату, порівняно з величчю пізнання мого Господа Ісуса Христа» (Филип'ян 3:8).

Нехай ваші очі будуть широко розкриті для Ісуса. Доти, доки ми не бачимо, яким чином уривок Писання, який ми читаємо, співвідноситься з особистістю і роботою Ісуса, ми ще не завершили найважливіший аспект нашого читання.

Ми всі відчайдушно потребуємо того, щоб Бог продовжував допомагати нам бачити, і тому ми молимося.

Автор — Девід Метіс / © 2017 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!