Лист подрузі, зарученій з невіруючим

Лист подрузі, зарученій з невіруючим

На русском языке читайте здесь — Письмо подруге, помолвленной с неверующим.

Дорога Келлі,

Я був здивований, дізнавшись про твої заручини. Я так хотів би радіти цьому з тобою без жодних застережень, але, признаю, мене дещо бентежить. Більше всього мене тривожить те, що твій наречений не знає або не любить Христа. Оскільки я люблю тебе і піклуюся про твоє майбутнє, я відчуваю, що тепер зобовʼязаний говорити, а не берегти мовчання, чудово знаючи про те, як ти можеш сприйняти моє «мовчання».

Гадаю, якщо ти чесна, у тебе можуть бути свої власні сумні з приводу майбутньої церемонії. Сподіваюся, ти прислухаєшся до цих сумнівів і все переосмислиш. Спостерігаючи за тим, як люди йдуть по цьому шляху, я помітив декілька розповсюджених виправдань шлюбу з невіруючим. Я хочу відповісти на них в надії на те, що, можливо, ти переживеш благодать довіри Богу і Його Слову про шлюб.

«Інші так поступають»

Ти знаєш мою історію. Моя дружина почала зустрічатися зі мною, коли я був ще невіруючим. Але як би сильно я не любив її і наш шлюб, вона чинила неправильно. Хоча Бог був милосердний до нас і привів мене до рятівного пізнання Христа до дня нашого весілля, дозволь мені уточнити: вступ в шлюб із невіруючим являється гріхом проти Бога (1 Кор. 7:39). Більш того, важкий шлях до мого власного навернення, а потім і до весільної церемонії – це не той шлях, який би я побажав іншим.

Боюся, що ти вчепилась в Божу благодать в моєму шлюбі (і в інших, подібних йому), як в свого роду обітницю для себе. Але Бог не давав такої обіцянки. Хоча Бог був милостивим і привів мене до Себе, не дивлячись на непослух моєї дружини, ми — виключення, а не правило – і звісно ж не приклад.

Я знаю набагато більше історій, які закінчились інакше. Біблія приводить нам більше таких історій (Вихід 34:16; Ездра 9:1-15). Соломон каже: «Той, хто спілкується з мудрими буде мудрим, а хто товаришує з безумним, той лиха набуде» (Притчі 13:20). Не дозволяй помилкам інших служити виправданням для їх повторення.

«Він хороший хлопець»

Хоч я і думаю, що за земними мірками твій наречений — хороший хлопець, найбільше значення для шлюбу має його стан перед Богом. Ти згадала, як важливо для тебе, щоб він поважав твої кордони, особливо після того, як твій колишній хлопець порушив їх, при цьому називаючи себе християнином.

Я згоден, що він, звичайно, затьмарює твого попереднього кавалера, але ж так легко потрапити в пастку подібного порівняння. Ми повинні бути уважними, приймаючи сьогодні рішення, які засновані виключно на порівнянні їх з поганими рішеннями в минулому. Шукай чоловіка, який прагне наслідувати Ісуса (1 Кор. 11:1). Чому ти вклала свою віру в Христа і вирішила слідкувати за Ним? Ти точно впевнена, що не станеш жаліти про те, що посвятила себе до самої смерті тому, хто, можливо, ніколи не допоможе тобі бачити або любити Ісуса більше? Якщо він не розділяє твоє захоплення Христом, то ви з ним при виконанні свої шлюбних обіцянок завжди будете стояти на нерівному і нестійкому грунті.

«Дайте йому шанс»

Ти згадала, що твоїй молодій людині «цікаві» духовні теми. Ти навіть думала часом, що він може бути на межі навернення. Будь обережна зі своїм серцем, яке схильне обманювати тебе (Єремії 17:9), і з мурашками по шкірі, яких ти відчуваєш краще, ніж Духа, який живе в нас. Поки ти не будеш абсолютно впевнена, що він також був народжений згори тим же Духом, що живе в тобі (Івана 3:5), прислухайся до застереження та переконань, які дає Дух (Івана 16:8).

Не обманюй себе думкою про те, що він просто «духовний, а не релігійний». Немає такого поняття як духовний нейтралітет. Ми завжди або з Ісусом, або проти Нього (Матвія 12:30). Не дивлячись на його тепло до тебе, будь-яке інше намагання знайти Бога на його власних умовах являється намаганням відкинути істинного Бога твого життя і серця. Якщо зараз він не цікавиться Христом, що змушує тебе думати, що все зміниться після весілля?

«Я помру в самотності»

Я знаю, що це може бути важко — бачити, як інші пари вступають в шлюб, тримаються за руки і мають дітей, в той час як ти залишаєшся одна. Не дозволяй цьому служити причиною намагань чіплятися за шлюб при першій же можливості.

Як би я хотів, щоб ти побачила проблиск майбутнього, в якому ти залишаєшся вірною своїм обіцянкам чоловіку, який залишився невірним по відношенню до твого Спасителя. Гірше, ніж решту життя відвідувати церкву в самотності, поки твій чоловік залишається вдома, є навʼязлива думка про те, що чоловік, якому ти віддала себе, може провести вічність в розлуці з тобою і Богом. Ще гірше – це думка, що він може повести тебе або ваших дітей цією ж дорогою (Матвія 7:13). Можна цілком виявитися більш ізольованою і самотньою в шлюбі, ніж без нього.

Шлюб не є спасителем. В кінці кінців, він не спасає нікого від гріха, самотності або нещастя. Він не може витримати ваги всіх цих потреб і бажань. Хоча самотнє життя — це життя не без випробовувань, памʼятай, що ти не одна. Поки ти тримаєшся Ісуса, Він буде з тобою (Матвія 28:20). Він ніколи не залишить і не покине тебе (Євреям 13:5). Він також дав тобі спільноту в церкві. Навіть якщо твоя надія на чоловіка ніколи не виповниться в цьому житті, тобі обіцяно місце на великій весільній вечері Агнця (Обʼявлення 19:7), і вона набагато перевершить все, що ти пережила би з земним чоловіком.

«Я вже сказала «Так»»

Я знаю, що відмова від заручин в даний момент може вартувати вам фінансових або інших витрат. Я знаю, можливо буде соромно і незручно. Але було би набагато краще, в кінцевому рахунку, втратити небагато грошей і здобути серцеві страждання на декілька місяців, ніж посвятити залишок свого життя шлюбу, якого Бог не бажає для тебе. Поки ти не сказала «згідна», ще не пізно почекати. Бог може навіть повернути всю цю ситуацію дивовижним чином для Своєї слави, якщо повести себе правильно.

Хіба це не скаже багато про твою віру, якщо ти відповіси своєму нареченому, що вирішила довірити своє майбутнє Богу? Що, як ти сказала би: «Господь дав, Господь і взяв; хай буде ім'я Господнє благословенно!» (Іов 1:21)? Скажи йому, що ти не погодишся ні на що інше, як бути заміжньою «в Господі». Сповідуй свій непослух Богу і гріх введення свого хлопця в оману. Твоє покаяння і віра могли би, по неосяжній Божій благодаті, стати засобом, який Бог використає, щоб привести його до Себе.

Навіть в цьому випадку ти повинна дати йому зрозуміти, що майбутнє з тобою не гарантовано. Якщо він прийде до рятівної віри, то заради того, щоби отримати Бога, а не дружину. Інакше він ризикує створити ідол з тебе і використати Ісуса як засіб для досягнення ще чогось. Якщо ти істинно любиш його, твоя стурбованість за його душу повинна переважити твої надії на шлюб.

Я вірю, що, якщо ти бажаєш слухати, тоді Дух Святий приведе тебе до істини про те, що придбання чоловіка, в той час як ти залишаєш свою душу, – це угода, якої ти не бажаєш (Марка 8:36). Я також молюся, щоби, в кінцевому результаті, ти побачила будь-які рани, які я наніс тобі, як щирі рани друга (Притчі 27:6), а не ворога. Шукаючи Божої волі, скрий себе в Ньому і Його волі, і терпляче очікуй того дня, коли Він витре кожну твою сльозу.

З любовʼю,
твій пастор

Автор — ​Шон Нолан / © 2019 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org
Переклад — Анастасія Божеску для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!