Сім простих молитов на щодень

Сім простих молитов на щодень

На русском языке читайте здесь — Семь простых молитв на каждый день.

Безмолитовність — великий ворог справжнього щастя. Якщо ми здаємося або відмовляємось молитися, ми залишаємо своє місце біля джерела найвищої та найповнішої радості. «Ви не отримуєте, бо не просите» (Якова 4:2).

Але навіть тих з нас, котрі моляться, може спіткати небезпека втратити повноту молитви, якщо вони потраплять у колію завчених, багато разів повторюваних слів і прохань. Прокидаючись щоранку, зазвичай молимося тими ж самими молитвами, і дивуємося, чому вони не стають більш реальними, чому майже не змінюється наше життя?

Коли ми йдемо протоптаною стежкою, багато хто з нас схиляє голови і сподівається на кращі дні. Але в Біблії часто і наполегливо сказано про те, щоб ми не переставали бути у молитовному стані постійно. Звичайно, ми можемо знати напам'ять Господню молитву, але ці п'ять віршів не єдина для нас допомога у молитві. Бог дав нам багато виходів із завченого стану щоденних молитов. Для прикладу, 85-й Псалом – сім щоденних молитов за прикладом царя Давида.

1. Почуй мою молитву

«Почуй, Господи, мою молитву, вислухай голос моління мого» (Пс. 85:6).

Давид написав цілу книгу піснеспівів Господу, котрий надихав його на це, тому ми розуміємо, що він знав (і ми знаємо), що Господь чує всі молитви. Але він знову і знову прохав Бога вислухати його. А чи ви хоч коли-небудь прохаєте Бога почути ваші моління, чи думаєте, що Він і так чує вас?

Тут є небезпека сприймати постійну допомогу Бога як щось таке, що нам належиться. Ми чуємо: «Проси, чого хочеш, і Я дам тобі», і спокійно, підсвідомо робимо висновок, що Бог існує для того, щоб задовольняти наші прихоті. І якщо саме так ми думаємо, то ми крадемо у Бога обітниці могутності молитовного життя і це забирає у нас насолоду дійсної Божої присутності.

Бог Всемогутній, суверенний і вічний Творець, чує наші молитви. Але ніколи, кажу вам, ніколи не вважайте те, що Бог вас чує, чимось вам належним. Пам'ятайте про Його святість і вашу гріховність, пам’ятайте, щоби не забути, що Він слухає вас тільки заради жертви Ісуса. Просіть Його вислухати ще одну вашу молитву.

2. Врятуй мене і збережи мене

«Збережи душу мою, бо я тремчу перед Тобою; спаси, Боже мій, раба Твого, який уповає на Тебе. Помилуй мене, Господи, бо до Тебе я кличу щодня» (Пс. 85:2-3).

Давид надіявся на нашого Бога, щоби отримати захист і визволення, коли вороги оточили його з усіх сторін. На нього часто насувалися ворожі загрози, але він знаходив надію і впевненість у своєму суверенному і незмінному Небесному Батькові (Пс. 17:3).

Ворог роду людського набагато страшніший і агресивніший, ніж всі вороги Давида (1 Петра 5:8). Він розіслав своїх слуг – духів злоби піднебесної — всюди (Еф. 6:12). І без Того, хто воює за нас, ми безсилі (Еф. 6:11).

Ви були спасенні і це спасіння триває щодня (1Кор. 15:2). Вас оберігають (1 Пет. 1:5), але не без молитви (Еф. 6:18). Тому щодня прохайте з впевненістю про захист і безпеку:

«Тому ж, що може зберегти вас від падіння і вчинити перед славою Своєю непорочними у радості, Єдиному Премудрому Богові, Спасителю нашому через Ісуса Христа Господу нашому, слава і велич, сила і влада перед всіма віками, нині і на віки вічні! Амінь!» (Євр. 1:24-25).

3. Вчини моє серце щасливим у Тобі

«Звесели душу рада Твого, бо до Тебе, Господи, підношу (возношу) душу мою» (Пс. 85:4).

Бог створив людей не тільки для того, щоб спасти їх від гріха, але й щоби вони мали радість у Своєму Спасителеві. Гріх порушив Божий кінцевий план для нас. Ісус є не тільки визволителем з ув’язнення гріхом, але також і Спасителем і Діамантом вічної радості. Бог сотворив вас, щоби ви були доказом Його цінностей, даючи вам щастя у Ньому – не тільки поміщає вас у Небесних обителях, але й дарує вам Самого Себе.

Бог хоче, щоби ми мали безмежну радість у Ньому (Пс. 31:11; Луки 10:20; Фил. 4:4). Але кожен з нас, хто намагався зробити це, знає, що ми не можемо одягтися в радість так, як у звичайну одежу. В наших серцях має відбутися щось надприродне, і цього можна досягти тільки з Божою допомогою.

Не важливо, що ви долаєте і наскільки далеким від вас є відчуття щастя, ніколи не намагайтеся вдовільнитися нічим меншим, ніж радістю життя у Христі, і ніколи не вважайте, що ви її знайдете, не попросивши про це у Самого Бога.

4. Навчи мене шляхам Твоїм

«Навчи мене, Господи, шляхам Твоїм, і буду ходити в істині (правді) Твоїй» (Пс. 85:11).

Божі плани не закінчуються знанням істини і всім пізнанням про Нього. Він бажає, щоби істина була вашим пріоритетом, постійно перебувала у ваших взаємовідносинах і у вашому серці. Послідовник Христа спасається незалежно від діл (Еф.2:8), але ми були очищені для життя, сповненого добрих справ, для дій благодаті, які властиво були приготовані для нас ще до нашого народження (Гал. 2:16; Еф. 2:10).

Але точки дотику між нашим розумінням і тим, наскільки воно значиме для нашого життя, ми не завжди можемо усвідомити. І ця межа між тим, Кого ми любимо, і тим, як ми повинні поводитися, часто є для нас розмитою.

Але Бог не очікує від нас, щоби ми самостійно вираховували Його шляхи. Він бажає, щоби ми просили у Нього мудрості і ведення – «Боже, навчи мене шляхам Твоїм» — і він Сам хоче робити це Своїм Духом через наші вчинки і дії. Павло каже: «У страху і тремтінні звершуйте своє спасіння, бо це Бог творить у вас і бажання, і дії по Своїй милості» (Фил. 2:12-15).

5. Дай мені Твою силу

«Зглянься на мене і помилуй мене, і дай силу Твою раду Твоєму» (Пс. 85:16).

Декотрих з нас немає необхідності заставляти працювати: після пробудження ми завзято беремося за щоденну і суспільно-корисну роботу. Але ми зазвичай забуваємо попросити про допомогу, або працюємо власними зусиллями, забуваючи про наші обмежені можливості. Такий вид зусиль деякий час може бути ефективним, але незабаром наш запал вичерпається і залишиться дуже мала і короткочасна віддача. «Даремно ви зранку встаєте, допізна чуваєте, їжте хліб згорьований» (Пс. 126:2).

Ми потребуємо справжніх духовних джерел для нашого ведення і праці, яка принесе тривалий плід. Нічого по-справжньому цінного, духовного і постійного ми не набудемо, якщо будемо все робити власними зусиллями. «Якщо Господь не зводить дому, даремно трудяться будівничі, якщо Господь не охороняє місто, даремно чуває сторожа» (Пс. 126:1).

Якщо хтось служить, хай служить по силі, яку дає Бог (1 Петра 4:11), і хай Богу буде вся слава, якої Він достойний. Бог не буде витрачати власну силу для досягнення егоїстичних і меркантильних задумів, але Він надприроднім чином наділить вас силою для служіння. Він дасть вам мужність пожертвувати власним життям за інших в Ім’я Ісуса Христа.

6. Утверди серце моє в страху перед Тобою

«Утверди серце моє в страху перед Іменем Твоїм» (Пс. 85:11).

Наші грішні серця схильні до розділення, а не до єднання. З плином часу наша внутрішня основа (внутрішній чоловік) шукає резонансу з Божим Серцем, але буремні бажання і імпульси все ж прослідковуються протягом всього нашого життя. Бути християнином означає умертвляти гріх, і це треба робити постійно (Рим. 8:13; 1 Ів. 1:8).

«Я часто тиняюся, Господи, я часто забуваю про Тебе, мій улюблений Боже. Ось моє серце, о, візьми його і поклади Свій відбиток, поклади Свій відбиток на ньому, щоб я міг увійти у Твої Небесні оселі».

Якщо життя наше йде за манівцями, воно йде не до Христа, а в безлічі інших напрямків. Гріх, що залишився, зумовлює нашу увагу і пріоритети. І ми повинні молитися про те, щоби Бог визволив нас від такого духовного поділу і утвердив наші серця в Ньому.

7. Відкривай Себе через мене

«Покажи мені знамення на добре, і нехай побачать це мої ненависники, і хай осоромляться, бо Ти, Господи, допоміг мені і потішив мене» (Пс. 85:17).

Мета всіх Божих благоволінь для нас – у кожній почутій молитві – не тільки наша власна надія, радість і міць, але також свідоцтво для всього світу. Наші молитовні потуги можуть фокусуватися на різних наших ситуаціях і обставинах, але ми повинні завжди просити Бога показати світу, як ми захоплюємося і насолоджуємося Ним.

Ісус промовляє: «Так хай сяє світло ваше перед людьми, щоби вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного» (Мтв. 5:16). Петро вторить цим словам: «І вести благодійне життя між язичниками, щоб за те, за що вас обмовляють, немов злочинців, побачивши добрі діла ваші, прославили Бога в день відвідин» (1 Петра 2:12).

Ми хочемо, щоби наша віра і наше життя якимось чином були значимі для світу, який споглядає за нами. Ми бажаємо, щоб невіруючі знали, що наш Бог є Бог Єдиний. І навіть більше того хочемо, щоби вони пізнали Його і спаслися.

В наших молитвах ми наполегливо просимо Всевишнього, щоби ті вражаючі справи, які Він творить для нас і в нас, Він вчинив через нас в серцях і помислах інших людей.

Автор — ​Маршал Сігал / © 2016 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org
Переклад — Микола Борщівський для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!