Святий Дух виллється не на всяке тіло?

Святий Дух виллється не на всяке тіло?

На русском языке читайте здесь — Святой Дух изольётся не на всякую плоть?

Одна з найбільших обітниць про останні часи полягає в тому, що Бог виллє Свій Святий Дух на кожне тіло. Це пророцтво було дано спочатку Йоілем, а потім воно частково здійснилося на Шавуот, коли Симон Петро проповідував своє перше послання під впливом Святого Духа. Коли люди звинуватили його в тому, що він п'яний, він сказав:

«Це є передвіщене пророком Йоілом» (Дії 2:16)

Однак, пророцтво Йоіля набагато ширше, ніж те, що сталося на Шавуот. Не було «крові, вогню і куріння диму» і вже точно це не був «день Господній, великий і славний». Проте, як багато інших пророцтв, це має часткове виконання у 2-му розділі Діянь, і здійсниться у всій повноті в останні дні.

Кожне тіло?

У цій статті я хочу зосередитися на одній неправильно зрозумілій фразі. У Йоіля 2:28 ми бачимо ці відомі слова:

«Я виллю від Духа Свого на всяке тіло».

В англійському перекладі NIV, на відміну від інших, у яких ідеться про всіх людей, ідеться про всяке тіло (як і в синодальному перекладі — прим. пер.), як і в оригіналі на івриті (בשר — басар). За це я люблю переклад NIV — вони користувалися здоровим глуздом, щоб передати нам оригінальну думку автора. Очевидно, що Бог не говорить, що Він виллє Свій Дух на собак і кішок або на овець і козлів. Ясно, що Він має на увазі людей. Але це не означає, що Він має на увазі всіх людей.

Пророки, священики і царі

Не всі, хто перебував під дією Старого Заповіту, могли переживати присутність Божу на тому ж рівні. Левити відрізнялися від звичайних євреїв. Коганім (священики) були вищими, ніж інша частина левитів. І, звісно ж, були ті, хто ходив зі ще більшим рівнем помазання — як пророки Ізраїлю. Коли Самуїл помазував Давида як царя, Дух зійшов на Давида, «і спочивав Дух Господній на Давиді відтоді й після того дня» (1 Цар. 16:13). І звичайно ж, була різниця між чоловіками і жінками в суспільстві, не кажучи вже про слуг і рабів.

Таємниця Нового Заповіту

Те, про що говорить Йоіл, принаймні в першій частині свого пророцтва, — це настання Нового Заповіту. Це велика таємниця, яку не помічали навіть апостоли до того доленосного дня в домі Корнилія, коли Дух Божий зробив немислиме — Він наповнив язичників, і вони заговорили мовами.

Таємниця полягає в тому, що в Новому Заповіті — ініційованому на хресті, який набрав чинності на Шавуот, — будь-яка людина, незалежно від статі, раси і становища в суспільстві, може насолоджуватися глибоким переживанням Святого Духа. Подивіться на акценти Йоіля:

«І буде після того, виллю Духа Свого на всяке тіло, і будуть пророкувати сини ваші й доньки ваші; а вашим старим будуть снитися сни, а юнаки ваші бачитимуть видіння. І також на рабів та невільниць за тих днів виллю Духа Свого» (Йоіл 2:28-29).

Ідея про те, що слуга або жінка можуть бути використані Богом, або про те, що вони можуть насолоджуватися глибоким переживанням Божого Духа, була дуже рідкісною в Старому Заповіті. У Новому Заповіті це норма. І тому, коли Він каже «всяке тіло», Він має на увазі «без відмінності». Святий Дух не просто повинен зійти на кожну людину, незалежно від наявності в неї спраги за Богом, але, скоріше, всякий, хто захоче більше, отримає більше!

«Але всім тим, хто прийняв Його й повірив у Нього, Він дав право стати дітьми Божими» (Ін. 1:12).

Це було б правильним розумінням слів Павла в Посланні до Галатів.

«Бо всі ви сини Божі через віру в Христа Ісуса... Немає вже ні юдея, ні язичника, ні раба, ні вільного, ні чоловічої статі, ні жіночої, бо всі ви одне у Христі Ісусі» (Гал. 3:26,28).

Він не говорить, що немає більше відмінності між євреєм і неєвреєм (Рим. 11:29) більше, ніж між чоловіком і жінкою. Він говорить про те, що, незважаючи на ці відмінності, ніщо не може утримати вас від Духа Святого. Ніхто не може сказати вам: «Ти не можеш пророкувати, тому що ти — жінка», або «Бог не може тебе використати, бо ти — раб», або «Ти не можеш бути настільки близький до Отця, як віруючі євреї».

Вільям Сеймур

Бог використав одну однооку чорношкіру людину для початку Пробудження на Азуза-Стріт 1906 року. Йому довелося подолати всі види расизму. Вимушений сидіти за дверима в біблійній школі, він навчався служіння. Білі люди говорили йому, що він не може вивчати Слово в класі, тому що він чорношкірий. Замість того, щоб сповнитися гіркоти, він слідував за Богом, і Бог використовував його, щоб змінити світ.

Так, порядок має бути. Я вірю в підпорядкування владі. І я вірю в те, що в кожного з нас своя роль, свої функції і дари. Але ніхто і ніщо не може утримати нас від переживання Бога. Коли йдеться про наші дари або покликання, вибір робить Бог. Але коли йдеться про близькість з Єшуа через Святого Духа, обмежень немає!

Коли Йоіл каже, що Бог виллє Свій Дух на всяке тіло, він має на увазі, що кожна людина, яка захоче мати Духа Святого, отримає його. Насправді, це велике Боже бажання дати вам більше.

Автор — Рон Кантор / roncantor.com
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!