10 ознак, що Ви – харизманіяк

10 ознак, що Ви – харизманіяк

На русском языке читайте здесь — 10 признаков, что Вы – харизманьяк.

Як віруючий із п'ятидесятницьким досвідом, починаючи з 1978 року, я бачив не тільки багато істинних проявів Господа, а й тілесні підробки під них. На жаль, багато християн не бачать відмінностей між тим, що істинно приходить від Господа, і тим, що від людини.

Моя бабуся понад 50 років була пастором класичної п'ятидесятницької іспаномовної церкви. Завдяки цьому досвіду я можу зрозуміти деякі п'ятидесятницькі витоки та практики. Загалом, класичні церкви П'ятидесятників (у кожній етнічній групі, яку я зустрічав: італійці, іспанці, афроамериканці, росіяни тощо) були дуже суворі в тому, що стосувалося зовнішніх проявів святості. До такої міри, що багато хто з нас назвав би їх законниками. (Наприклад, жінкам не дозволяється носити штани, робити макіяж і стригти волосся. Не можна ходити в кіно, танцювати і розважатися. Навіть у чоловіків є суворий дрес-код, який наказує носити краватку і костюм).

Із п'ятидесятницького руху в 1960-х — 1970-х роках народився харизматичний рух. Через нього традиційні церковні деномінації отримали друге благословення (хрещення Святим Духом), що підтверджувалося промовлянням іншими мовами.

Через законництво, з яким асоціювалося слово «п'ятидесятник», багато євангельських церков, що належать до цієї деномінації, почали називати себе «харизматами», щоб описати свій досвід П'ятидесятниці, що включає молитву іншими мовами, віру в чудесні зцілення і звільнення від влади демонів.

Водночас в останні 20 років я був свідком стількох крайнощів у деяких харизматичних колах, що іноді сам також почуваюся некомфортно, використовуючи цей термін для опису своєї схильності до П'ятидесятництва. Внаслідок цього я частіше використовую термін «євангельський», описуючи власний вираз християнства, оскільки і термін «п'ятидесятницький», і термін «харизматичний» тягнуть за собою ланцюжок певних асоціацій.

Класичний харизмат та/або п'ятидесятник, згідно з моїм визначенням, — це людина, яка прийняла Христа як Господа і Спасителя, яка спирається на Слово Боже як на остаточний авторитет і яка вірить у прояви Духа Божого так, як це описано в 1 посланні до Коринтян 12:4-8, а також у дар говоріння на інших мовах (1 Коринтян 12:10).

Харизмати і п'ятидесятники також повинні регулярно прислухатися всередині свого духа до голосу Господа, який дає їм мудрість (на противагу деяким євангельським фундаменталістам, які вірять, що Бог говорить тільки через написане в Біблії).

Є й інші риси класичних харизматів або п'ятидесятників, які я міг би описати за наявності часу.

З плином часу деякі з представників цього руху у своєму харизматичному досвіді стали настільки суб'єктивними, що прийняли чужий вогонь і створили погану репутацію всьому руху. Я розумію, чому відомий євангеліст Джон МакАртур проводить своєрідну конференцію, присвячену темі «чужого вогню» і пов'язану з харизматичним рухом. Але я скептично налаштований до критики, яку висловлює людина, що від самого початку налаштована проти руху П'ятидесятників. (Я також скоріше вважатиму за краще мати «чужий вогонь», ніж не мати вогню зовсім!) Я краще послухаю харизмата-практика або п'ятидесятника. Отже, тема моєї сьогоднішньої статті — 10 помилкових переконань або практик харизматичного руху.

10 ознак того, що ви залучені до харизманії, або іншими словами є харизманіяком.

(Більшість знайомих мені харизматів не вірять і не практикують жодне з цих тверджень).

1. Ви ставите пророцтва і додаткові вчення про Біблію на той самий рівень, що й записане Слово Боже.

Ісая 8:20 говорить, що якщо те, що ми говоримо, не відповідає Слову Божому, то в нас немає світла. Друге послання до Тимофія (3:16) вчить нас, що все Писання є богонатхненним і корисним для повчання, для докору, для виправлення, для настанови в праведності. Писання — це правило нашого життя і найвищий стандарт для виявлення істини.

На жаль, дехто з руху харизматів скоріше слухається особистих пророцтв і надприродних видінь, ніж Писання. Я знав людей, які записували пророцтва, зроблені «відомими» пророками, і — не помолившись про це, не порівнявши їх із Писанням або не запитавши поради у досвідченіших лідерів, — одразу втілювали їх у життя, наче ці пророцтва вони отримали з Біблії.

Є й інші люди, які, здається, щодня отримують видіння і сни від Господа, що ведуть їх. Я вірю в те, що Бог може говорити через видіння і сни. Водночас ми маємо бути обережними, тому що Сатана може прийти в образі ангела світла (2 Кор. 11:14) і обдурити наївних, які думають, що пережили зустріч із Богом тільки тому, що в них був надприродний досвід. Павло каже, що навіть якщо з небес з'явиться ангел і проповідуватиме інше Євангеліє, нехай буде йому анафема (Гал. 1:8).

Найвірніше пророче слово походить із богонатхненних писань канонічних книг Старого і Нового Завітів. Саме вони мають бути нашим маяком у житті (2 Петр. 1:19-20). І саме їх треба використовувати для перевірки всіх інших пророцтв.

Якщо ж пророцтво або надприродне бачення не суперечить Писанню, ми все одно повинні молитися й отримати особисте свідоцтво від Господа для нашого духа, а також пораду від зрілих лідерів церкви щодо того, чи справді отримане нами пророче слово або бачення — особливе водійство від Господа. (Ми не завжди можемо отримати безпосереднє водійство з Писання, а скоріше головні принципи та настанови).

Щоб не давати приводу позловтішатися моїм нехаризматичним друзям, дозвольте мені сказати, що повністю об'єктивних людей на світі не буває і бути не може. Усі ми суб'єктивні, навіть нехаризмати, які вірять, що Господь говорить із нами виключно через Біблію. У всьому Всесвіті лише один Бог воістину об'єктивний, оскільки лише Він один непідвладний впливу часу, простору й оточення. Навіть фундаменталісти-цесаціоністи (ті, хто вірять, що дари Духа і говоріння мовами припинилися після періоду церкви першого століття) теж суб'єктивні, оскільки вірять у те, що вони спасені, бо мають «свідоцтво Духа» про те, що вони є дітьми Божими (Рим. 8:16).

Оскільки ми не можемо уникнути суб'єктивності, як же тоді нам визначати біблійну істину? Є тільки один спосіб знати істину — вірити, що Святий Дух веде нас і наших лідерів до виявлення всякої істини, в той час, коли ми досліджуємо Писання, а також той факт, що ми повинні читати про те, як протягом минулих часів церква історично тлумачила Слово. І тоді, якщо ми бачимо згоду євангельської церкви в тлумаченні Писання або біблійної істини, ми можемо бути впевнені в тому, що Святий Дух відкрив цю істину Своєму народу.

2. Ви наосліп слідуєте за харизматичними лідерами.

Це твердження може стосуватися як харизматів, так і нехаризматів. Але я буду говорити про харизматичний рух, оскільки сам є його членом.

Я бачив надто багато віруючих, залучених до слідування вченню харизматичних лідерів, навіть якщо ці лідери вели аморальний спосіб життя. Деякі з них підтримували політиків, які висували антибіблійні закони. І віряни не тільки слухали їх, а й голосували, як вони! Були й такі, що абсолютно не по-біблійному розлучалися і знову одружувалися або жили марнотратним, розкішним життям без підзвітності будь-кому.

Але оскільки в них є «харизма», вони рухаються в дарх Духа і мають помазання як проповідники, люди йдуть за ними, не ставлячи запитань! Багато церков переродилися в культ особистості, і ними керують харизматичні лідери, які можуть проповідувати відверту єресь, а більша частина церкви продовжуватиме вигукувати амінь і алілуя.

У Судний день кожен із нас відповість перед Господом за своє життя, свою сім'ю і своє покликання. І ми не зможемо виправдатися тим, що нас захопили хибні лідери. Адже це ми самі не приділили час вивченню Писання і пошуку Бога.

3. Ви приходите до церкви і шукаєте чогось, крім Ісуса.

Багато хто в харизматичних церквах приходить на служіння, щоб «відчути» присутність Бога, тому що їм це дуже подобається. Усе це добре і цілком нормально для тих, хто увірував нещодавно. Але для того, щоб потрапити туди, куди ми бажаємо, нам треба пізнати особистість Бога, а не просто відчувати Його присутність. (Наприклад, якщо я хочу пізнати серце моєї дружини, то мені недостатньо відчувати запах її парфумів або її обійми). Тільки коли ми знаємо Бога (Івана 17:3), ми можемо розповісти про Нього.

4. Ви вважаєте, що дивні рухи і прояви — невід'ємна частина проявів Духа.

У деяких громадах п'ятидесятників і харизматів (зокрема й у класичних церквах П'ятидесятників) мали місце так звані рухи пробудження або оновлення, учасники яких вважають, що на людину зійшов Святий Дух, бо вона починає кричати, смикатися в конвульсіях, гавкати, як собака, квохтати, як курка, танцювати в Дусі, бігати, кружляти і т.п. Коли я вперше проповідував у класичній церкві П'ятидесятників, то подумав, що з кимось стався епілептичний напад. Але мені пояснили, що на цих людей зійшов Святий Дух.

Я впевнений, що Святий Дух іноді сходить на нас так, що наше тіло, емоції та фізіологія дуже сильно реагують на безпосередню присутність Господа (зі мною це траплялося кілька разів). Але я також переконаний, що багато хто просто намагається зобразити рух Божий. І це не більше ніж п'ятидесятницькі штучки і учинки тіла.

Бог не зобов'язаний діяти тільки так для того, щоб говорити з нами і сходити на нас. Найяскравіші мої переживання присутності Христа відбувалися, коли Він говорив зі мною тихим, ніжним голосом (1 Царів 19:11-13) під час особистої молитви або поклоніння Йому протягом дня.

Мені здається, що іноді незміцнілі люди у своєму завзятті до Бога піддаються емоціям і демонструють чудернацькі речі в ім'я Господа, хоча це не більше, ніж учинки тіла (які, в деяких випадках, можуть бути і демонічними). Ба більше, я бачив, як цілі церкви святкували ці дивні явища як сходження Господнє. У результаті вони тільки приваблювали людей, схильних до таких харизматичних крайнощів, з інших церков, але практично не мали плоду у вигляді невіруючих, які покаялися.

5. Для вас важливо зануритися в Дух, а не наповнитися Духом, щоб свідчити.

Згідно з Діями 1:8, головне значення хрещення Духом — стати здатними свідчити про Воскресіння Христа. Тобто сила Духа спрямована на служіння, а не на самого себе. Багато хто з харизматів вважає, що Дух сходить на них, щоб вони почувалися добре, і все, чого вони хочуть, — прийти в церкву, щоб «зануритися в присутність Бога». Але моя Біблія вчить мене, що кожного разу, коли людина зустрічається з Богом, Бог відправляє цю людину на служіння для Свого царства. (Наприклад, Мойсей і палаючий кущ у книзі Вихід 3; Ісая 6; Єзекіїль 2:1-3; Павло в Діях 22:14-15).

Книга Дій також може бути названа книгою Святого Духа, оскільки Дух активно діє в кожному аспекті церковного служіння. Фокус книги Дій — на справах, а не на почуттях і навіть не на вченні! Її називають не книгою теорій, але книгою Дій з цілком певної причини! Навіть коли церква Антіохії сукупно прославляла Господа, Святий Дух відправив двох найкращих її лідерів проповідувати Євангеліє (Дії 13:1-2). Харизманіяки зосереджені на собі, на тому, щоб зануритися в Дух, а не на тому, щоб бути посланими Богом на служіння!

6. Ви — містики, і не практики.

Біблія — найпрактичніша книга в світі, що розповідає про служіння на землі. Це не книга про небеса або містичний досвід. Коли ми думаємо про небесне, ми стоїмо на землі (Кол. 3:1-3).

У житті ж у харизманіяків — постійні переживання і відчуття, тлумачення чисел, закономірностей, снів і видінь. Вони спіритуалізують усе до такої міри, що вже майже нічого не роблять на землі! Будь-який духовний або містичний досвід, який не приводить мене до кращого пізнання Бога або не готує мене для того, щоб служити Йому краще в цьому світі, — марне витрачання часу і не вартує моєї уваги.

7. Ви заявляєте, що спілкуєтеся зі святими на небесах.

Я чув про деяких церковних лідерів, які заявляли, що розмовляли зі старозавітним патріархом Авраамом, апостолом Павлом та іншими святими давніх часів. Це дуже небезпечно і може призвести до єретичної традиції поклоніння святим, прийнятої в Римо-католицькій церкві. Перше послання до Тимофія 2:5 говорить, що є тільки один посередник між людиною і Богом: Людина Ісус Христос. Мені не треба говорити з Павлом, Марією, Авраамом та іншими святими з минулого. Ісус помазаний Святим Духом, щоб вести нас до всякої правди і відкрити її нам (Івана 14:26; 16:14). Навіть апостол Павло не може бути кращим за Святого Духа.

8. Ви постійно говорите про появу ангелів.

Одного разу мене попросили провести телевізійне інтерв'ю з жінкою, яка називала себе «Ангельська Леді». Я відмовився, оскільки не хотів, щоб моє ім'я асоціювалося з цією нісенітницею. Крім цього, я не зміг би грати роль привітного господаря, а навпаки, почав би ставити їй багато незручних запитань, щоб перевірити її погляди і виставити її перед публікою в незручному положенні.

Мене не треба вчити, як зв'язатися з моїм «ангелом-охоронцем». Єдиний ангел, якого я хочу знати, — це Ангел Господній, який стає табором навколо тих, хто боїться Його (Пс. 33:8; нумерація за пер. Огієнка), про якого багато тлумачів кажуть, що це — ніхто інший, як сам Ісус Христос.

Хоча я знаю, що ангели йдуть попереду мене, коли я роблю роботу для царства Божого, — не моє це завдання знати їх або віддавати їм накази. Слово Боже вчить мене зростати в благодаті й пізнанні нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа (2 Петр. 3:18), і ніколи не наставляє мене в тому, що я повинен пізнати мого ангела-хранителя. Ця помилка може призвести до поклоніння ангелам, яке нас дискваліфікує, як каже апостол Павло (Кол. 2:18)! Хоча в посланні до Євреїв (1:4) сказано, що ангели послані, щоб служити віруючим, Псалом 90:11 вчить нас, що ангелам наказує тільки Господь, але не я. Даючи накази ангелам, я порушую порядок молитви, який вчить нас у всякій потребі звертатися до Отця в ім'я Ісуса (Івана 16:23-24). Біблія нічого не говорить про віруючих, які розмовляють з ангелами або дають їм вказівки. Господь — Бог Вседержитель, і Він краще знає, як командувати Своєю армією ангелів!

9. Вам бракує біблійної глибини і доктринальної міцності.

Лише деякі подібні до святих із церкви у Вереї, які досліджували Писання, щоб упевнитися, чи справді апостол Павло говорив правду (Дії 17:11).

Харизманіяками керують емоції, суб'єктивні почуття і дуже рідко — серйозне вивчення Біблії! Що менші ваші пізнання Слова Божого, то менше ви здатні розпізнати — від Господа чи від диявола приходять до вас думки й образи (2 Кор. 10:3-5). Відповідно, харизманіяки вкрай сприйнятливі до впливу лжевчень і лжепророків, які можуть захопити їх неправдивими знаменнями, чудесами і небіблійними вченнями (2 Кор. 11:13-15).

Ісус сказав релігійним лідерам Свого часу, що вони помиляються, оскільки вони не знають ні Писань, ні сили Божої (Мт. 22:29). Я думаю, що Ісус першим згадав Писання, оскільки Писання обрамляє наші, часом дуже потужні, духовні переживання і ми можемо мати вірне розрізнення! Немає Писання — немає розрізнення, а якщо немає розрізнення — значить є потенційна спокуса.

10. Ви незалежні від Тіла Христового, оскільки вас «веде Дух».

Я знав деяких харизманіяків, які не пов'язані з жодною із місцевих церков, а просто переходять з однієї церкви в іншу, оскільки, як вони самі говорили мені, «їх веде Дух». Такі люди ніколи не досягнуть зрілості в Господі, тому що, подібно до насіння, ми повинні бути посаджені в землі, щоб досягти зрілості (Пс. 91:14 говорить, що той, хто посаджений у домі Господньому, буде процвітати!). Навіть Ісусу було необхідне тіло для того, щоб здійснити Його місію (Еф. 1:22-23). Ті, хто не належать до помісної церкви, подібні до людини, яка відрізає собі руки і сподівається, що вони діятимуть самі по собі.

Насамкінець хочу додати, що більшість віруючих харизматів/п'ятидесятників, яких я знаю, люблять Господа. Це саме ті церкви, які розширюють всесвітнє Християнство. Без харизматично-п'ятидесятницького табору церква була б мертва і перебувала б зараз на шляху до зникнення.

Моє завдання в написанні цієї статті — не «виплеснути з водою і дитину», але закликати церкви прийняти справжнє призначення П'ятидесятниці (Дії 1:8) і відкинути нерозсудливість, яка тільки перешкоджає наближенню Царства.

Автор — Джозеф Маттера / charismanews.com
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!