15 звичок, щоб зберегти душевне, духовне і фізичне здоровʼя

15 звичок, щоб зберегти душевне, духовне і фізичне здоров'я

Photo — photos.icons8.com

На русском языке читайте здесь — 15 привычек, чтобы сохранить душевное, духовное и физическое здоровье.

(Вільно володієте українською мовою? Маєте бажання на волонтерських засадах служити в перекладі матеріалів з російської на українську? Будь ласка, напишіть нам — al.fishman@gmail.com)

Здорова людина – не та, яка тільки ходить в спортзал і збалансовано харчується. Є багато звичок, які допоможуть зберегти гармонію в житті. Ми приводимо тільки пʼятнадцять, які допоможуть вам зберегти душевне, духовне і фізичне здоровʼя.

1. Створіть режим дня

Сон життєво важливий для здоровʼя мозку, а відповідно і для фізичного, душевного і духовного здоровʼя. Його нестачу можна порівняти з тим, якщо би ви роками не міняли масло в автомобілі. Якийсь час все буде добре, але це тимчасово.

2. Спілкуйтесь з друзями

Якщо більшу частину часу ми проводимо в самотності, руйнівним думкам набагато легше заповнити нашу свідомість. Друзі можуть допомогти нам адекватно дивитися на життя, наші рішення і на самих себе. Спілкування – одна із головних звичок для духовного здоровʼя.

3. Виділіть час для поклоніння

Життя зі всіма його благами може захопити ввесь наш час. Поклоніння – це час, коли ми повертаємося до Бога і тільки до Нього. Ми перестаємо метушитися, думати про себе. Це час, коли ми вдячні Йому за все, що Він зробив для нас, за Його постійну присутність і не тільки.

4. Прочитайте гарну книгу

Буває, що ми не можемо перестати думати про якусь проблему. Ми прокручуємо її в памʼяті знову і знову. Така поведінка може стати причиною душевної хвороби. Читання хорошої книги одночасно відволікає і відкриває нові перспективи. Крім того, читання — це зарядка для мозку.

5. Уникайте боргів

Порушення балансу не обмежується однією областю життя. Коли у людини борги, збільшується рівень стресу, адже їй потрібно більше працювати, а значить менше спати. Це може знищити не тільки життя самої людини, але і повпливати на взаємовідносини з іншими людьми.

6. Мудро обирайте друзів і не бійтесь розривати нездорові відносини

Люди сильно впливають на наше життя. Саме тому не потрібно спішити називати людину, яку ви знаєте всього лише другий день, другом. З іншої сторони, потрібно вміти розбиратися, коли спілкування йде на користь, а коли шкодить, і не боятися прощатися з такими людьми.

7. Смійтесь якомога частіше

В Книзі Приповістей написано: «Веселе серце благотворне, як лікарство, а пригноблений дух сушить кості» (Пр.17:22). Важко усвідомити, наскільки важливий сміх і радість для душевного здоровʼя. Ми просто не справлятимемося з графіком повсякденного життя, якщо будемо занадто серйозними.

8. Дякуйте

Кожний день шукайте причину, щоби сказати «дякую». Так ви навчитесь звертати увагу на все хороше, що відбувається у вашому житті. Від проблем не втекти, але не потрібно думати тільки про них.

9. Моліться

Що ви робите, коли проблеми все ж виникають? Тривожитесь, телефонуєте друзям, жалієте себе? Моліться. Це не означає, що ми тікаємо від проблем. Таким чином ми кажемо Богу, що довіряємо Йому і ввіряємо своє життя, як в радості, так і в смутку.

10. Вивчайте Писання

Читати Біблію добре, але вивчати Слово краще. В Біблії записані незмінні істини Божі, на яких кожному з нас краще будувати своє життя. Ми не зможемо повністю їх прийняти, поки не розберемося в них. А розбиратися можна, тільки вивчивши кожне слово, речення і розділ.

11. Регулярно відвідуйте церкву

Люди не були створені одинаками. Ізоляція і поверхневі взаємовідносини негативно впливають на наше душевне здоровʼя. Церква — це місце для глибокого спілкування, укріплення духовних звичок і нагадування про те, що всі ми зломлені і потребуємо Спасителя.

12. Гуляйте на свіжому повітрі

Звичайно, коли за вікном мороз, а вдома тепло і смачний чай, важко заставити себе вийти на вулицю. Але щоденні прогулянки на свіжому повітрі повинні ввійти в звичку. Пройдіться не спішачи.

13. Ставте цілі

Плани визначають майбутнє, дають мотивацію йти вперед. Якщо цілей немає, то сьогодні буде таким же, як і вчора, а ранок нічим не відрізняється від ночі. Життя перетворюється в одну одноманітну пряму. Ставте цілі на кожний день, неділю, рік. Цілі, які ви рахуєте важливими. Впевніться, що вони реалістичні.

14. Прощайте

Відмовляючись прощати, ми продовжуємо нести гіркоту і образу всередині. Навіщо? Це нам допоможе? Ні. Непрощення здатне нашкодити не тільки в душевній сфері, але і в духовній, і навіть в фізичній. Прощення – здорова форма самодопомоги.

15. Не бійтеся невдач

Думайте про те, що кожний успіх або невдача – це процес навчання. Вчіться на провалах і дякуйте Богу за успіх. Бажання кожний день впізнавати щось нове допоможе виробляти здорові звички для душевного, духовного і фізичного здоровʼя.

Автор — ​Бред Хембрік
Переклад — Анастасія Божеску для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!