Чому Ісус прокляв смоковницю?

Чому Ісус прокляв смоковницю?

На русском языке читайте здесь — Почему Иисус проклял смоковницу?

Ви колись замислювалися, чому Ісус прокляв смоковницю в 11-му розділі Євангелія від Марка? Правда в тому, що я дійсно не розумів цього непомітного, але дуже важливого уроку, який дав у цій ситуації Ісус, поки не почав сам розводити і вирощувати інжирні дерева (смоковниці), і тепер, знаючи контекст історії і знаючи дещо про інжирні дерева, я хочу поділитися цим з вами.

Історія сталася наступного дня після того, як Ісус входить до Єрусалиму (ми називаємо це «вербною неділею»), за кілька днів до Його розп'яття. Наступного дня Ісус відвідав Храм і побачив усе, що відбувається в Храмі Його Батька (Бога). Він побачив, що там продають, купують і міняють — це був великий гріх священиків, які отримували прибуток і наживалися на паломниках, які сумлінно, згідно Тори, прийшли на святкування Песаха. Після того, як Він провів ніч у Віфанії, сказано:

«На другий день, коли вони вийшли з Віфанії, Він зголоднів; і, побачивши здалеку смоковницю, вкриту листям, і сподівався, чи не знайде чогось на ній; але, прийшовши до неї, нічого не знайшов, крім листя, бо ще не був час збирання смокв. І сказав їй Ісус: «Відтепер нехай ніхто не скуштує від тебе плоду навіки! І чули це учні Його» (Мк. 11:12-14).

Пізніше, у той самий день, Він пішов у Храм і вигнав міняйлів і торговців, перевернувши їхні столи.

«Вранці, проходячи повз, побачили, що смоковниця засохла до кореня. І, згадавши, Петро каже Йому: Учителю, поглянь, смоковниця, яку Ти прокляв, засохла. Ісус, відповідаючи, каже їм: майте віру Божу» (Мк. 11:20-22).

Напевно, здається дивним, що Ісус прокляв дерево лише тому, що Він був голодний і розчарований, але ми можемо не зрозуміти того, чого Ісус навчав Своїх учнів, якщо не розглянемо цей текст уважніше.

Важливість позасезонного врожаю інжиру

Чи знали ви, що інжирне дерево приносить більше одного врожаю? Тому треба знати, що існує так званий врожай «бреба», або «позасезонний» урожай. Урожай бреба з'являється на торішніх «зрілих гілках» дерева, на відміну від головного врожаю інжиру, який виростає на молодих гілках щороку. Урожай бреба невеликий, але це зазвичай дуже масивний, солодкий інжир, що дозріває у той час, коли жодне інше дерево ще не плодоносить.

Для розуміння, покрите листям дерево здалеку обіцяло плоди (благословення... їжу... життя). Люди всю зиму провели без свіжих фруктів і чекали на цей інжир «бреба», і тому, звичайно ж, Ісус справедливо (і маючи на це право) очікував, що на цьому дереві будуть ранні плоди на «зрілій гілці».

Але ж у кожній історії є щось більше, вірно.

Ісус «очікував знайти плід» на зрілій гілці, і саме в той час, коли його найбільше очікують, напровесні (приблизно під час Песаха), і оскільки від неї це очікувалося, але вона залишила Його голодним, – це було дерево, яке давало обіцянку, але виявилося, що воно її не виконало. Це була смоковниця, яка не давала того, для чого вона була створена.

Єврейські лідери — священики, рабини, фарисеї, саддукеї, книжники та інші були, по суті, «зрілою гілкою» Ізраїля.

Створені приносити гарний плід

Коли Ісус ступив наступного дня до Єрусалиму, Він сподівався знайти там релігійних лідерів, які годують духовними плодами голодних паломників, багато з яких приходили на святкування Песаха, щоб знайти їжу. Вони приходили до Храму, чекаючи, що їх нагодують, але розчаровувалися. Релігійні лідери, які отримали священство, щоб годувати їх добрими Божими речами, виглядали як молоде листя: даючи обіцянку плодів, насправді вони були безплідними. Замість забезпечення людей їжею, вони наживалися на людях і відправляли їх назад голодними — так само, як Ісус залишився голодним через безплідну смоковницю.

Ісус наставляв і пророчими, і практичними посланнями Своїх учнів: якщо ти створений приносити добрий плід, але неслухняний і відмовляєшся плодоносити, ти будеш проклятий. Його слова чіткі:

«Відтепер нехай не їсть ніхто від тебе плоду повік!» (Мк. 11:14)

У 70-му році н.е. (менше, ніж через покоління), коли євреї повстали проти Риму, храм Божий був зруйнований. Священиків розігнали або повбивали, Храм підпалили і зруйнували, щоб переплавити золото, яке прикрашало Храм, і потім, розібравши його камінь за каменем, забрали це золото. В іншому місці Писання на цю тему Ісус сказав наступні слова:

«Я є лоза, а ви гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду; бо без Мене нічого робити не можете. Хто не перебуватиме в Мені, відкинутий буде геть, як гілка, і засохне; а такі гілки збирають і кидають у вогонь, і вони згоряють» (Ін. 15:5-6).

Багато людей у нашому світі блукають через спрагу за Божим. Відомо, що ми з вами були створені та оснащені для того, щоб приносити добрі плоди — і ранні, і такі бажані урожаї “бреба”, і, звичайно, основні, «сезонні» урожаї, щоб ніхто, жодна людина ніколи не пішла голодною.

Джерело — oneforisrael.org
Переклад — Микола Борщівський для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 07.04. Спасибо!