Духовність — гарантія відсутності болю та гріха?

Духовність — гарантія відсутності болю та гріха?

На русском языке читайте здесь — Духовность — гарантия отсутствия боли и греха?.

З кожним днем депресія Теда посилювалася. Як таке може бути, якщо він християнин, який уважно читає Біблію, щосили намагається слідувати їй, жити у вірі, який прагне завжди робити правильний вибір і слухає правильних наставників?

Зі списком своїх аргументів Тед звернувся до психотерапевта, який поцікавився, чи вважає той, що всі його духовні практики повинні вберегти його від депресії? На що Тед відповів, що християнин, який “воістину ходить із Господом”, впадати у депресію не може. Пацієнт був переконаний, що подібний стан — наслідок якоїсь духовної вади...

Чи дійсно духовність визначає відсутність болю та гріха у житті християн?

Якщо впорядкувати духовне життя, то...

Багато християн вважають, що упорядковане духовне життя прямо пропорційне відсутності емоційних проблем, а також збереже їх від гріха.

А коли в їхнє життя вторгається біль чи гріх, вони приходять до висновку, що причина такого становища – духовна вада.

Цю хибу можна сформулювати так: “Якщо я зможу бути достатньо духовним, не буде ні гріха, ні болю”.

Тобто коли християни зазнають болю, то це означає, що вони згрішили? Бог їх залишив? Може, треба міняти духовні вправи на якісь інші, щоб прибрати біль? А якщо все це від того, що Бог покарав за якийсь гріх?

Такі питання підводять лише до двох крайнощів: посилення духовної дисципліни або повна відмова жити духовним життям.

Згадаймо Йова

Йов втратив усе: майно було знищено, слуг вбито, діти загинули, тіло Іова покрила невиліковна проказа.

Як його міг спіткати такий немислимий біль, якщо він завжди правильно чинив і був богобоязливим? Йов запитував про це.

Друзі Йова втішали його, але Бог відкинув їхні міркування.

Один із друзів говорив Йову, що якби той справді був святий, то біль його не спіткав. Інший поставив свій діагноз, мовляв, Йов страждає за свої гріхи, а якби в ньому було все добре, то він би не знав болю. Третій міркував, що якщо Йов повністю покладеться на Бога і відійде від свого гріха, то він зможе позбутися і болю.

Але Бог засудив друзів Йова за брехню:

«Запалився Мій гнів на тебе та на двох твоїх приятелів, бо ви не говорили слушного про Мене, як раб Мій Йов» (Йов 42:7).

Йов насправді став жертвою обставин, коли трагічні події прийшли на нього, його горе породилося не гріхом, а його страшними втратами.

Якщо з нами відбувається щось, що викликає біль або гнів, потрібно обережно поводитися зі своїм болем.

Біблія навчає нас правильної реакції на смуток (див. Римлянам 12:15; Екклесіяст 3:4; 7:2-4), говорить про те, як слід ставитися до гніву (див. Ефесян 4:26-27), пояснює, яким чином, страждання може допомогти самовдосконаленню (див. Римлянам 5:3-4; Євреїв 2:10-11).

Але ніде і ніколи Біблія не стверджує, що біль як реакція на якесь заподіяне людині зло гріховна.

Засуджувати жертву за її страждання – це гріх проти беззахисних, зламаних духом і пригноблених, це гріх проти Самого Бога, серце якого з тими, хто страждає (див. Псалом 33:18).

Уся Біблія твердить нам про те, як Господь співчуває страждаючим, Писання велить нам зціляти зламаних духом: «Благаємо ж, браття, ми вас: напоумляйте непорядних, потішайте малодушних, підтримуйте слабих, усім довготерпіть!» (1 Фессалонікійцям 5:14, курсив авт.).

Ніде ніколи Біблія не наказує нам засуджувати страждаючих, вона наказує любити їх. Навчання призначається для безчинних, бунтівних (див.1 Фессалонікійцям 5:14).

Йов, прообраз усіх тих, хто страждає, залишив нам виразну пораду про те, як слід поводитися з чужими ранами: «Для того, хто гине, товариш то ласка, хоча б опустив того страх Всемогутнього» (Йов 6:14).

Серед християн все ще чимало переконаних у тому, що якщо вони страждають, то в чомусь винні, а їм продовжують “виписувати” рецепт: стань більш духовним і страждання припиниться.

Біблія навпаки, застерігає нас про те, що зіткнення з болем і гріхом у самих собі, в інших людях, у всьому навколишньому світі неминуче, навіть якщо ми багато годин присвятимо духовним практикам.

«Християнин» — не означає людина, вільна від проблем та болю.

Помилкове переконання про те, що християнин (духовна людина) не може бути грішним породжує три способи поводження з гріхом. Заперечення, справи та закон.

Заперечення своєї гріховної природи і як наслідок заперечення її проявів аж ніяк не біблійно.

Воно не тільки породжує такі психологічні симптоми, як депресія та тривога, а й спонукає нас судити інших людей, оскільки ми бачимо їх у неправильному світлі.

Блага звістка полягає в тому, що ми, перебуваючи в безпеці, у любові та благодаті Божій, можемо визнати свою гріховність, не боячись засудження.

Наполегливо працюючи, намагаючись компенсувати свої вади, — це ще один спосіб придушити свою гріховну сторону, виправитися, зм'якшити почуття провини.

У стані придушення гріховної природи, роблячи добрі справи, преображення внутрішнього «я» не відбудеться. Читання Писання і молитва стають порожніми релігійними правилами, не приносячи жодної користі, оскільки проблема залишається невирішеною.

Поставити під закон поганий свій бік. Ще один хибний прийом.

Відступаючи хоч трохи від закону, людина засуджується як злочинець (див. Римлянам 4:15; 5:20; 7:5; Галатам 3:23; Якова 2:10).

Біблія цілком ясно говорить про руйнівний ефект засудження. Христос помер заради того, щоб звільнити нас від осуду, і цьому почуттю не повинно бути місця в житті віруючого (див. Римлян 8:1).

Коли людина сердиться на себе і засуджує свою гріховність, вона слідує закону гріха і смерті.

Визнати свою гріховність – найкращий шлях

Якщо ви погодитеся з думкою про те, що в результаті духовного зростання ви уникнете болю і гріха, то ви принесете погані плоди і постійно почуватиметеся невдахою, витрачаючи даремно сили, пригнічуючи злість і переживаючи брак любові.

Немає нічого ненормального в тому, щоб припуститися помилки. Однак якщо ми вчимо людей, що вони не повинні відчувати ні болю, ні гріха, ми насправді змушуємо їх відчувати величезне почуття провини за кожне падіння, за те, що вони звичайні люди, які страждають, помиляються і борються.

Якщо людина не знає інших способів боротьби зі своїм болем, окрім як намагатися втопити її чи засуджувати себе за те, що вона відчуває, вона приречена на поразку. Однак Біблія дає нам свободу визнати наші проблеми і свободу і зіткнутися з ними віч-на-віч.

Єдиний спосіб подолання гріховності – це покаяння, прощення та благодать. Ми повинні включити наш біль та наші недоліки у відносини з Богом та іншими, щоб знайти зцілення. Ми визнаємо наші недоліки, каючись і просимо вибачення, і тільки тоді ми отримуємо благодать. Якщо людина вважає, що помилка та падіння неприйнятні, то вона повторює вчинок Адама та Єви, який призвів до розриву стосунків з Богом: вона ховається.

Коли ми відокремлені від любові Бога та інших людей, ми ховаємося. Поки ми не повіримо, що наш біль та недоліки можна визнати перед Богом і церквою, ми не зцілимося.

Те, що ми ховаємо, залишається в темряві і не може бути зцілено благодаттю Божою. Лікування відбувається лише через абсолютне прийняття, але це відбувається лише у відносинах.

Якщо ми асоціюємо духовність з відсутністю гріха, ми втрачаємо контакт з нашою власною гріховною природою і, уподібнюючись до фарисеїв, перестаємо помічати нашу власну потребу в прощенні. Якщо ми мало прощені, то мало любимо.

Чим більше ми визнаємо свої недоліки, виводячи їх у світло благодаті, тим більше ми стаємо люблячими. Люди, які можуть безпечно визнати свої гріхи, знаючи, що Бог і Його народ будуть милостиві до них, стають все більш люблячими. Любов – це результат прощення.

І пізнаєш біль, і грішитимеш

Біблія стверджує, що ми будемо допускати гріхи і страждати, але завдяки милості Божій ми зможемо прийняти це все.

Сповідь — це визнання істини, і насамперед слід прийняти біблійні істини про нашу гріховність.

1. Гріховність – це не щось таке, що не притаманно людині. Ми повинні бути готовими до невдач, оскільки Ісус помер за наші гріхи. Коли ми вважаємо, що ставши християнами, ми досягли досконалості, ми забуваємо про свою занепалу натуру (див. Іоанна 1:8).

Нам не варто боятися всього того, що виходить із нашого серця, як сказав Ісус у Марка 7:20-23. Просто прийміть у собі це, адже Бог милостивий.

Ставлячись до гріха як до неминучої частини нашого життя, ми не суперечимо вченню про перемогу над гріхом: йдеться лише про те, що живучи на землі, нам необхідно бути готовими до проявів своєї гріховної природи.

2. Негативні емоції, що випливають із гріха, не є гріховними. Це природні реакції на порушення, вчинені щодо нас. Досвід гніву через зраду, гіркоту, коли нас обдурили і смуток через відкинутість. Коли людина оплакує втрату або зазнала насильства, їй обов'язково потрібно пережити цей біль. Усі ці емоції слід прийняти і опрацювати, щоб зцілитись від завданої болем травми (див. Екклесіяст 7:3-4).

3. Ми повинні правильно ставитися до тих чи інших емоцій. Нам необхідно сповідати свої гріхи, свої заздрість і ревнощі, злість, гординю, упередження, лукаві підозри і принести свій біль, смуток, скорботу, образу, відкинутість Богу та людям, щоб вони зцілили наші рани любов'ю.

Також ми повинні прощати тих, хто зробив нам боляче, і передавати їм благодать, яку ми отримали.

4. Євангеліє – це благодать, в якій ми повинні зростати. Якщо ми чекаємо на осуд за свої дії чи емоції, це означає, що ми не зрозуміли і не прийняли благодать Божу.

Ми повинні визнати наш гріховний стан і не боятися його, тому що Христос помер за нас і завдяки цьому ми можемо безпечно визнавати наші гріхи без страху.

Благодать Господа повертає нас до Себе та до інших людей, як сказано у Посланні до Євреїв:

«То приступімо з щирим серцем, у повноті віри, окропивши серця від сумління лукавого та обмивши тіла чистою водою! Тримаймо непохитне визнання надії, вірний бо Той, Хто обіцяв. І уважаймо один за одним для заохоти до любови й до добрих учинків. Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося, і тим більше, скільки більше ви бачите, що зближається день той. Бо як ми грішимо самовільно, одержавши пізнання правди, то вже за гріхи не знаходиться жертви» (До Євреїв 10:22–26).

Бог приймає нашу гріховну природу, тому ми і можемо прийняти її. Тепер немає необхідності ховатися. Ми можемо відкрито зізнатися в наших слабкостях одне перед одним і Богом, і в цих довірчих взаєминах знайти зцілення, що веде нас до любові і добрих вчинків, навіть при тому, що ми недосконалі.

Прес-центр місії «Христос є відповідь» (CITA) за матеріалами книги Д. Таунсенда «12 християнських вірувань, які можуть звести з розуму».

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!