П'ять помилок Євангелія процвітання

П'ять помилок Євангелія процвітання

На русском языке читайте здесь — Пять ошибок Евангелия процветания.

Понад сто років тому, звертаючись до найбільшої на той момент громади в усьому християнському світі, Чарльз Сперджен сказав: «Я вірю, що жити з метою накопичення багатства — це антихристиянське і нечестиве для християнина життя. Ви скажете мені: «Хіба ми не повинні докладати всіх зусиль, щоб заробити всі гроші, які зможемо?» Ви можете так чинити. Я не сумніваюся, що навіть у цьому ви можете послужити Божим цілям. Але я сказав наступне: жити з метою накопичення багатства — це антихристиянське життя».

З плином часу, однак, послання, що проповідується в найбільших церквах, змінилося — справді, у багатьох зібраннях сьогодні викладається нове Євангеліє. Цьому посланню приписують різні імена, як-от Євангеліє «назви і вимагай», Євангеліє «промов і привласни», Євангеліє «здоров'я і багатства», «Євангеліє процвітання» і «теологія позитивного сповідання».

Хоч би яку назву використовували, суть цього послання завжди залишається незмінною. Говорячи простою мовою, це «Євангеліє процвітання» вчить нас, що Бог хоче, щоб віряни були фізично здорові, матеріально забезпечені та жили щасливо. Послухайте слова Роберта Тілтона, одного з найвідоміших проповідників процвітання: «Я вірю, що загальне процвітання — це воля Божа, бо я бачу це в Слові, а не тому, що це потужно спрацювало для когось іншого. Я дивлюся не на людину, а на Бога, що дає силу до набуття багатства».

Вчителі Євангелія процвітання заохочують своїх слухачів молитися про матеріальний достаток і навіть вимагати його в Бога.

П'ять теологічних помилок

Ми з Расселом Вудбріджем написали книгу «Здоров'я, Багатство і Щастя: Чи було Євангеліє Христа залишено в тіні Євангелієм Процвітання?» (Kregel, 2010), де ми досліджуємо заяви захисників Євангелія процвітання. З огляду на те, що книга занадто широкомасштабна, щоб бути резюмованою в цій статті, я б хотів розглянути п'ять доктрин, які ми розглядаємо в ній, — доктрини, в яких помиляються прихильники Євангелія процвітання. Я сподіваюся, що, розпізнавши помилки, закладені в цих ключових доктринах, ви зможете ясно побачити небезпеку Євангелія процвітання.

1. Завіт з Авраамом є засобом для отримання права на матеріальні привілеї

Завіт з Авраамом (Буття 12, 15, 17, 22) є одним із теологічних фундаментів Євангелія процвітання. Теологи процвітання згадують, що більша частина Писань — це втілення завіту Авраама, і це добре, але вони не дотримуються ортодоксального погляду на цей завіт, і це погано. Вони неправильно бачать момент зародження цієї угоди; що ще істотніше — вони абсолютно неправильно розуміють її застосування.

У своїй книзі «Розповсюджуючи Вогонь» (Zondervan, 1992), Едвард Поуссон утвердив таке бачення і застосування завіту Авраама: «Християни є духовними нащадками Авраама і спадкоємцями благословення віри... Ця спадщина Авраама розкривається, переважно, в плані прав на матеріальні блага». Іншими словами, Євангеліє процвітання вчить, що головна мета завіту Авраама полягала в Божественному матеріальному благословенні. А оскільки віруючі тепер є духовними дітьми Авраама — ми успадкували і ці фінансові благословення. Як написав Кеннет Коупленд у своїй книзі «Закони Процвітання» (1974): «Через те, що Божий заповіт було затверджено, а процвітання надається разом із ним, ви маєте зрозуміти, що тепер процвітання належить вам!»

Щоб підтримати цю заяву, вчителі процвітання посилаються на Галатам 3:14, де описується «благословення Авраама, яке поширилося на язичників через Ісуса Христа». Примітно, що посилаючись на Галатам 3:14 ці вчителі ігнорують другу частину вірша: «щоб ми могли прийняти обіцяного Духа вірою». Павло ясно нагадує Галатам про духовне благословення спасіння, а не матеріальне благословення багатством.

2. Спокутна жертва Ісуса поширюється на «гріх» матеріальної убогості

У своїй статті «Теологічна оцінка Євангелія процвітання», опублікованій у журналі Bibliotheca Sacra, теолог Кен Сарлс розглядає заяви Євангелія процвітання про те, що «обидва аспекти — фізичне зцілення і фінансове процвітання — було забезпечено через відкуплення». Це здається дуже влучним спостереженням у світлі заяви Коупленда, що «базовим принципом християнського життя є розуміння того, що Бог поклав наші гріхи, хвороби, недуги, печалі та бідність на Ісуса Христа на Голгофі». Це нерозуміння рамок відкуплення виростає з двох помилок, яких припускаються прихильники Євангелія процвітання.

По-перше, багато хто з тих, хто підтримує теологію процвітання, страждають фундаментально неправильним розумінням життя Ісуса. Наприклад, учитель Джон Аванзіні заявив під час програми на ТБН, що в Ісуса був «гарний будинок», «великий будинок», що «Ісус крутив великі суми грошей» і що Він навіть «носив дизайнерський одяг». Легко побачити, як такий збочений погляд на життя Христа може призвести до настільки ж збоченого розуміння смерті Христа.

Друга помилка, що призводить до хибного погляду на відкуплення, полягає в неправильному тлумаченні 2-го Коринтян 8:9, де ми читаємо: «Адже ви знаєте благодать нашого Господа Ісуса Христа, що, будучи багатим, заради вас Він став убогим, аби ви збагатилися Його зубожінням». Хоч поверхневе читання цього вірша може наштовхнути на думку, що Павло вчив про збільшення матеріального багатства, контекстуальне читання показує, що він вчив якраз протилежного принципу. Насправді, Павло вчив коринтян, що якщо Христос зробив для них так багато за допомогою відкуплення, то і вони повинні звільнити себе від своїх багатств, служачи Спасителеві. Ось чому лише п'ять віршів потому Павло спонукатиме коринтян віддати свої багатства братам, які потребують допомоги, написавши: «У нинішній час ваш достаток нехай їм допоможе в їхній нестачі, щоб і їхній достаток допоміг вам у вашій нестачі, – щоб існувала рівність» (2 Коринтян 8:14).

3. Християни приносять пожертви, щоб отримати матеріальну компенсацію від Бога

Однією з найбільш разючих характеристик теологів процвітання є явна зацикленість на акті пожертви. Нас примушують давати щедро і заспокоюють благочестивими заявами на кшталт: «Справжнім процвітанням є здатність використовувати Божу силу для задоволення потреб людства в будь-якій сфері життя» та «Ми покликані фінансувати Євангеліє по всьому світу». Хоч ці заяви можуть здаватися гідними хвали, цей наголос на даванні заснований на яких завгодно мотивах, тільки не філантропічних. Рушійною силою, що стоїть за цим вченням, є щось, що вчитель процвітання Роберт Тілтон називає «Законом Компенсації». Згідно з цим законом, імовірно, заснованим на Марка 10:30, християни повинні щедро давати іншим, тому що, коли вони чинять так, Бог поверне їм більше того, що вони дали. Це, своєю чергою, призводить до замкненого кола постійно зростаючого процвітання.

Як сказала Глорія Коупленд у своїй книзі «Процвітання — це Божа воля» (2012): «Дайте $10 і отримаєте $1,000; дайте $1,000 і отримаєте $100,000... Коротко кажучи, Марка 10:30 — це дуже хороша угода». Стає очевидним, що притаманна Євангелію процвітання доктрина пожертв заснована на хибних мотивах. Тоді як Ісус навчав своїх учнів «позичати, нічого не очікуючи» (Луки 6:35), теологи процвітання вчать своїх учнів давати, бо вони натомість отримають набагато більше.

4. Віра є самогенеруючою духовною силою, що веде до процвітання

У той час, як ортодоксальне християнство розуміє віру як довіру особистості Ісуса Христа, вчителі процвітання сповідують дещо інше. «Віра — це духовна сила, духовна енергія, духовна влада. Саме силою віри приводяться в дію духовні закони», — пише Коупленд у своїй книзі «Закони процвітання». «Є певні закони, що керують процвітанням, і вони відкриті в Слові Божому. Віра змушує їх діяти». Це вочевидь помилкове і, навіть, напевно, єретичне розуміння віри. Відповідно до теології процвітання, віра не є наданим Богом і Богоцентричним актом волі. Навпаки, це створена людиною духовна сила, спрямована на Бога. Насправді, будь-яка теологія, яка розглядає віру головним чином як засіб матеріального збагачення, а не виправдання перед Богом, має, у кращому разі, розглядатися як неадекватна.

5. Молитва — це інструмент, що змушує Бога забезпечити процвітання

Проповідники Євангелія процвітання часто зауважують, що ми «не маємо, бо не просимо» (Якова 4:2). Вони закликають нас молитися про особистий успіх у всіх сферах життя. Як пише Крефло Доллар: «Коли ми молимося, вірячи, що ми вже отримали те, про що молимося, у Бога не залишається вибору, окрім як зробити наші молитви реальністю... Це ключ до отримання результатів для нас, християн».

Молитви про особисте благословення, звісно ж, не є неправильними за своєю суттю, але надзвичайний наголос, який Євангеліє процвітання робить на людині, перетворює молитву на інструмент, який віруюча людина може використати з метою змусити Бога виконати свої бажання. У середовищі теології процвітання саме людина — а не Бог — стає центральною точкою молитви. Цікаво, що проповідники процвітання дуже часто ігнорують другу половину вчення Якова про молитву: «Просите й не одержуєте, бо не на добро просите, а щоб розтратити на ваші пристрасті» (Якова 4:3). Бог не відповідає на егоїстичні прохання, які не прославляють Його ім'я.

Безумовно, всі наші прохання мають бути озвучені перед Богом (наприклад, Фил. 4:6), але Євангеліє процвітання так сильно фокусується на людських бажаннях, що може привести людей до егоїстичних, неглибоких, поверхневих молитов, які не приносять Богові слави. Далі, поєднане разом із доктриною процвітання про віру, це вчення може призвести людей до спроб маніпулювати Богом з метою отримання того, чого вони хочуть — і це марне заняття. Як же далеко це від молитви «Хай буде воля Твоя».

Хибне Євангеліє

У світлі Писань Євангеліє процвітання фундаментально помилкове. У своїй основі — це хибне Євангеліє, тому що воно пропонує хибний погляд на відносини між людиною і Богом. Говорячи простою мовою, якщо Євангеліє процвітання є правильним, тоді благодать застаріла, Бог не має значення і саме людина є мірилом усього. Чи говоримо ми про завіт Авраама, відкуплення, пожертви, віру чи молитву, вчителі процвітання перетворюють стосунки між Богом і людиною на співпрацю типу «послуга за послугу». Як зазначив Джеймс Гофф у своїй статті, опублікованій у журналі Christianity Today у 1990-му році: «Бог зменшений до рівня «космічного посильного», який опікується потребами і бажаннями Свого творіння».

Це абсолютно неадекватний і небіблійний погляд на відносини між Богом і людиною.

Автор — Девід В. Джонс / thegospelcoalition.org
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!