Що таке «гріх не на смерть»?

Що таке «гріх не на смерть»?

На русском языке читайте здесь — Что такое «грех не к смерти» в 1 Иоанна 5?

Дуже цікаве питання поставив Джону Пайперу слухач на ім'я Денні: “Вітаю, пасторе Джоне, дякую Вам за цей подкаст. Що таке “гріх не на смерть” в 1 Івана 5:16-17? Поясніть будь ласка."

«Якщо хто бачить брата свого, що грішить гріхом не на смерть, нехай молиться за нього, і Він життя йому дасть, тим, хто грішить не на смерть. Є й гріх на смерть, не про нього кажу, щоб молився. Усяка неправда то гріх. Та є гріх не на смерть» (1 Івана 5:16-17).

Дозвольте мені дати спочатку коротку відповідь, а потім повернутися і подати підставу для цього, виходячи з контексту 1-го Послання Івана і ширшого вчення Нового Завіту. Ось моя відповідь: гріх, який не веде до смерті (що, як на мою думку, має на увазі Іоанн, є вічна смерть або осуд) — це будь-який гріх, який ми чинимо, який ми, за благодаттю Божою, здатні сповідувати і покаятися в ньому. Така моя відповідь.

Будь-який гріх

Причина, чому я так висловився, полягає в тому, що сказано в 1 Івана 1:9 і в Євреїв 12:16. Отже, 1 Ів. 1:9 написано: “Якщо сповідуємо наші гріхи” – Іван не уточнює, який саме вид гріхів – “То Він, будучи вірним і праведним, простить нам гріхи наші і очистить нас від неправди всілякої”. Це просто приголомшлива, чудова, славна і дорогоцінна обітниця. Якщо ви можете щиро сповідувати свій гріх, погодитися з Богом у тому, що це гріх і що він огидний, зненавидіти цей гріх, боротися з ним, ви будете прощені.

Проте, у Євр. 12:16-17, де йдеться про Ісава і про те, що сталося з ним, написано:

“[Бачите,] що немає такого блудника чи нечестивця, який би, як Ісав, за одну їжу відмовився від свого первородства. Бо ви знаєте, що після того, як він хотів успадкувати благословення, він був відкинутий, тому що він не знайшов можливості до покаяння, хоч і шукав його зі сльозами” (дослівний переклад з англійського перекладу ESV).

Коли говориться, що він шукав його, то мається на увазі, що він шукав покаяння. Він не міг знайти його. Він не був уже здатний покаятися. Не так, що він каявся, і каявся, і плакав, але Бог не прощав йому. Ні, ні і ні. Він не міг покаятися. Він згрішив настільки, що Бог вважав його безнадійним.

Ось це і є те, що, на мою думку, Іван мав на увазі під гріхом, який не сповідується. Це не якийсь особливий гріх, наприклад, якийсь особливий жахливий вчинок, але вся справа в глибині, мірі, посиленні гріха і завзятості в ньому, при яких щира сповідь і покаяння стають неможливими.

Тому моя відповідь на запитання Денні «Що таке гріх не до смерті?» така: це будь-який гріх, будь-який гріх, який ми все ще, з благодаті, здатні щиро і смиренно сповідувати і покаятися в ньому. Такий гріх не веде до смерті.

Встановлення балансу

Тепер давайте подивимося на контекст, тому що це дійсно допомагає зрозуміти, як сам текст, на який посилається Денні, вписується у ширшу тему 1 Послання Івана. Вірш 1 Ів. 5:16 починається словами: «Якщо хто бачить брата свого, що грішить гріхом, не на смерть». Я б тут уточнив: “Якщо хто бачить брата свого, що грішить якимось гріхом не до смерті”, інакше звучить так, ніби йдеться про якийсь специфічний гріх. Тут за контекстом йдеться про будь-який гріх.

Отже, дозвольте мені навести це так:

«Коли хто бачить брата свого, що грішить якимсь гріхом не на смерть, нехай молиться за нього, і Він життя йому дасть, тим, хто грішить не на смерть. Є й гріх на смерть, не про нього кажу, щоб молився. Усяка неправда то гріх. Та є гріх не на смерть» (1 Івана 5:16-17)

Необхідно переконатися, що ми розглядаємо ці два вірші як частину масштабнішої спроби встановлення балансу, яку Іван робить у цьому листі. З одного боку, у цьому посланні особливо наголошується, що ті, хто по-справжньому народжений згори, не грішать. У 1 Ів. 3:9 сказано: “Кожен, хто народжений від Бога, не чинить гріха”.

З іншого боку, Іван попереджає нас проти неправильного розуміння цих слів проти перфекціонізму, ніби християни зовсім більше не грішать. Я справді зустрічав людей, які так говорять. Іван пише:

«Якщо кажемо, що не маємо гріха, — обманюємо самих себе, і істини немає в нас. Якщо визнаємо гріхи наші, то Він, будучи вірним і праведним, простить нам гріхи наші і очистить нас від усякої неправди. Якщо говоримо, що ми не згрішили, то уявляємо Його неправдомовцем, і слова Його немає в нас» (1 Івана 1:8-10).

Змінений, але не ідеальний

З одного боку, якщо ви народжені згори, ви не продовжуєте грішити. З іншого боку, у цьому світі ви ніколи не перестанете грішити зовсім. Іншими словами, Іван намагається знайти рівновагу між абсолютною необхідністю народження згори, яка неодмінно дає значну перемогу над гріхом. Це один бік. З іншого боку, для нас, християн, реальність у тому, що ми, здійснюючи гріхи, можемо здобути прощення, сповідуючи їх.

Ось той баланс, який ми знаходимо в 1 Ів. 5:16–17. Отже, вірш 16 починається словами: “Якщо хто бачить брата свого, що грішить гріхом не на смерть, то нехай молиться, і Бог дасть йому життя, тобто тому, хто грішить гріхом, не на смерть”. Іншими словами, так, існує таке явище, як християнин, який чинить гріх і не одержує за нього вічне осудження.

А далі вірш 17 закінчується такими словами: “Всяка неправда є гріх, але є гріх не на смерть”. Тобто Іван робить особливий акцент на тому, що ми не повинні сприймати те, що він сказав, в ідеалістичному світлі, ніби християни не грішать або ніби всі гріхи ведуть до засудження. Це не так.

Дорогоцінна обітниця

Християни грішать, і не всі гріхи ведуть до вічного осуду. Але прямо тут, у середині, наприкінці 16-го вірша він робить застереження. Він говорить: “Коли я говорю вам молитися за грішників, я визнаю, що Ісус навчав про гріх, який не прощається, і я визнаю, що в Посланні до Євреїв говориться про Ісава, і я визнаю, що дійсно існує гріх, що веде до смерті і вічного осуду. Він не дає вам покаятися. Я говорю не про такий гріх”. У цьому сенс слів Івана: “Не про те говорю, щоб він молився”. Він не каже нам не молитися за такий гріх, він просто каже: “Це не те, що я маю на увазі, говорячи вам молитися за грішників, щоб Бог дав їм життя”.

Отже, сформулюю ще раз свою відповідь на конкретне запитання Денні: Що таке «гріх не до смерті?» Гріх, який не веде до смерті і вічного осуду – це будь-який гріх, який звершуємо ми, який по Божій благодаті ми здатні по-справжньому сповідувати і покаятися у ньому.

“Якщо сповідуємо наші гріхи, то Він, вірний і праведний, простить нам наші гріхи і очистить нас від неправди всілякої” (1 Ів. 1:9). Це дуже дорога обітниця.

Автор — Джон Пайпер / © 2018 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org
Переклад — Родіон Войтович для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 07.04. Спасибо!