Сім істин про пекло

Сім істин про пекло

На русском языке читайте здесь — Семь истин про ад.

Щодо пекла, К. С. Льюїс одного разу написав: «Немає доктрини, яку я хотів би вилучити з християнської догматики більше, ніж вчення про пекло — якби це було в моїй владі». І я багато в чому згоден із ним. Нікому, включно з християнами, не повинна подобатися ідея пекла. Ті з нас, хто вірить у пекло, не є садистами, які отримують задоволення від ідеї нескінченного страждання. Насправді, думка про те, що люди, яких я знаю, проведуть вічність у пеклі через те, що не знають Христа, розриває мені серце. Коли я ще був молодим християнином і я почав вивчати тему пекла і його наслідків, я майже втратив свою віру. Це було дуже тривожно.

Пекло — це важка дійсність, але це те, чого вчить Біблія, і ми не можемо повною мірою зрозуміти Бога і Його світ, доки ми не змиримося з цим. Ці сім істин повинні формувати наші дискусії про пекло.

1. Пекло — це пекло, тому що Бог — це Бог.

Люди поспішно говорять про «бачення Бога» так, нібито бачити Бога віч-на-віч — це теплий і приємний досвід. Але Біблія роз'яснює, що Божа святість і досконалість настільки повні, що якби будь-хто побачив Його, він би помер (Ісая 33:20). Навіть найменший гріх у Його присутності призводить до миттєвого знищення. Коли Ісая, пророк Бога, опинився біля Його престолу, він упав на своє обличчя, в страху і впевненості, що помре (Ісая 6:5). Доктрина пекла не подобається багатьом. Цьому є причина. Бог розповідає нам про пекло, демонструючи весь масштаб Своєї святості. Пекло — це пекло тому, що святість Бога — це святість Бога. Пекло існує для того, щоб ми стояли, роззявивши рота перед праведністю і святістю Бога. Пекло має змушувати нас тремтіти перед Його величчю.

За іронією, позбуваючись пекла, ви позбуваєтеся тих ресурсів, які демонструють справедливість Бога. Коли людина зазнає насильства або жорстокого поводження, будучи дитиною, їй необхідно знати, що існує Бог такого рівня святості, що Він не терпить ніякого зла.

2. Ісус говорив про пекло більше, ніж будь-хто інший у Святому Письмі.

Деякі люди намагаються ухилитися від ідеї про пекло, кажучи: «Це був Бог Старого Заповіту, Він тоді був молодий і примхливий. Але коли Він подорослішав у Новому Завіті через Ісуса — лагідного і м'якого Ісуса — Він став сповнений любові і співчуття».

Проблема полягає в тому, що коли ви починаєте читати Євангелія, ви виявляєте, що Ісус говорить про пекло більше, ніж будь-хто інший. Факт — якщо порахувати вірші, то виходить, що Ісус говорив про пекло більше, ніж про небеса. Один із найвідоміших критиків в історії, Бертранд Рассел, написав у своїй книзі «Чому я не християнин», що вчення про пекло було «одним глибоким дефектом у характері Ісуса».

Якщо ми хочемо уникнути ідеї про пекло, ми не можемо ігнорувати проблему одним лише зосередженням на «лагідному і м'якому Ісусі».

3. Пекло показує нам масштаб Божої любові в тому, що Він рятує нас.

Чому Ісус говорив про пекло більше, ніж будь-хто ще в Біблії? Тому що Він хотів, щоб ми побачили, які страждання Він збирався зазнати на хресті заради нас. На хресті страта Ісуса навряд чи піддавалася опису: цю закривавлену і спотворену людину повісили на хрест, який, можливо, використовували для цієї мети вже не вперше — він був у крові, у випорожненнях і сечі інших людей, які висіли на ньому до цього. Відчуваючи неймовірний біль на хресті, Він повільно помирав.

Найгіршою частиною було відокремлення Отця, яке відчув Ісус, відокремлення, яке саме по собі було як пекло.

«Боже Мій, Боже Мій», — прокричав Він. «Для чого Ти Мене залишив?» (Матвія 27:46). У всьому цьому, Ісус взяв пекло нашого гріха на Своє тіло.

Люди зазвичай думають, що пекло — це якийсь величезний недолік у Божій любові до нас. Біблія показує нам зворотний бік. Пекло звеличує перед нами Божу любов тим, що показує нам, як далеко Бог пішов і як багато Він зробив, щоб врятувати нас.

4. Люди вічні.

Клайв Льюїс одного разу зауважив, що пекло є необхідним висновком із християнської віри в те, що людина була створена для того, щоб жити вічно. Це він визначив так:

«Крім того, християнство каже, що кожна людина житиме вічно, і це — або істина, або помилка. Отже, якщо мені судилося прожити якихось сімдесят років, то про багато речей мені не треба турбуватися, але про них варто турбуватися, і дуже серйозно, якщо мені доведеться жити вічно. Можливо, мій поганий характер стає дедалі гіршим, або притаманна мені заздрість — дедалі більшою, але це відбувається так поступово, що зміни на гірше, які накопичилися за сімдесят років, практично непомітні. Однак за мільйон років мої недоліки могли б розвинутися у щось жахливе. Якщо християнство не помиляється, «пекло» — абсолютно правильний термін, що передає той стан, у який приведуть мене за мільйони років заздрість і поганий характер».

В іншій своїй книзі Льюїс писав:

«Пекло... починається з буркотливого настрою. Ми намагаємося відокремитися від нього і навіть критикувати. У нас поки що є можливість покаятися в цьому гріху невдоволення і звільнитися від нього. Але одного чудового дня ми розуміємо, що більше не можемо протистояти такій поведінці. Ваше Я зникне, і ви не зможете ні критикувати своє невдоволення, ні навіть насолоджуватися ним. Залишиться одне лише буркотливе невдоволення, яке подібно до безликого механізму працюватиме безупинно».

5. У певному сенсі, Бог нікого не посилає в пекло; ми самі себе туди посилаємо.

Пекло — це кульмінація того, коли ми говоримо Богові забиратися. Ми продовжуємо вимагати від Нього, щоб Він залишив нас у спокої, і наприкінці Бог каже «добре». Ось чому в Біблії це характеризується як морок: Бог є світло; Його відсутність є морок. На землі ми пізнаємо світло і відчуваємо такі речі, як любов, дружбу і красу творіння. Це все залишки світла Божої присутності. Але коли ви говорите Богові, що не хочете, щоб Він був вашим Господом і не бажаєте, щоб Він був центром вашого життя, зрештою ваше бажання здійснюється.

У нас є два варіанти: життя з Богом або життя без Бога. Якщо ви кажете: «Я не приймаю Божого авторитету. Я краще житиму для себе» — це і є пекло. У книжках «Велике розлучення» і «Проблема болю», Льюїс говорить про це так:

«У довгостроковій перспективі відповіддю всім тим, хто опирається доктрині пекла, є запитання: “Що ви хочете, щоб Бог зробив?”... Залишити їх самих? На жаль, я боюся, що це те, що Він і робить... У підсумку, є тільки два типи людей — ті, які кажуть Богові «Хай буде воля Твоя», і ті, яким Бог каже «Хай буде воля твоя».

6. З іншого боку, Бог відправляє людей у пекло, і всі Його шляхи істинні та праведні.

Ми можемо відчувати спокусу злитися на Бога і виправляти Його. Але як ми можемо знайти недоліки в самому Богові? Як Апостол Павло сказав у 9-му розділі Послання до Римлян: хто ми такі — просто шматки глини — щоб сперечатися з божественним Гончарем?

Ми не можемо бути більш милосердними, ніж Бог. Ісая нагадує нам, що всі, хто нині «ворогують проти Бога», прийдуть до Нього останнього дня і будуть присоромлені (Ісая 45:24), тому що вони тоді зрозуміють, наскільки чудовими є Божі шляхи. Щоразу, коли Бог порівнюється в Біблії з людиною, Він є найбільш милосердним.

Коли ми озираємося назад на своє життя, ми вражаємося не суворістю Його правосуддя, але величчю Його милості.

7. Для Бога недостатньо забрати нас із пекла; Він повинен забрати пекло з нас самих.

Деякі люди бачать проблему в тому, щоб використати пекло для примусового підпорядкування християнству. Це ніби Бог сказав: «Служи Мені або в тебе будуть проблеми». Це може здатися маніпуляцією. Можливо, вас це здивує, але Бог погодиться з вами.

Якщо люди увірували в Бога просто тому, що вони злякалися або тому що Бог створив якесь велике чудо (Луки 16:31), вони можуть підкоритися, але це не змінить ставлення їхніх сердець до Бога. Якщо ви приймаєте Ісуса тільки для того, щоб уникнути пекла, то вам буде ненависна ідея життя на небесах, тому що тільки ті, хто любить Бога і довіряє Йому, будуть насолоджуватися життям на небесах. Якщо ви не любите Отця, тоді й життя в домі Отця буде схожим на рабство. Це так, ніби вас змусили одружитися з тією людиною, з якою ви одружуватися не хочете. Ви можете потрапити на небеса тільки в тому випадку, якщо ви вчитеся любити Бога і довіряти Йому.

Тільки коли ви відчуєте любов Бога, ваше серце починає змінюватися і в ньому починає зароджуватися любов і довіра до Бога. Для Бога недостатньо забрати нас із пекла; Він повинен забрати пекло з нас самих.

Автор — Дж. Д. Гріар / thegospelcoalition.org
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!