5 ідей про те, як доносити Євангеліє маленьким дітям

5 ідей про те, як доносити Євангеліє маленьким дітям

На русском языке читайте здесь — 5 идей для донесения Евангелия маленьким детям.

Я чітко пам'ятаю, як взяла свою молодшу доньку в зоопарк, коли їй було близько 20 місяців, і сказала їй: «Коли ми зайдемо за наступний поворот, ти побачиш найбільшу наземну тварину в усьому світі!» Ми обійшли дерева, і прямо перед нами з'явився слон із хоботом, піднятим в знак привітання.

Очі моєї доньки розширилися від здивування, захоплення і, можливо, невеличкого страху, коли вона без слів вказала пальчиком на гігантську істоту. «А знаєш що?» — сказав їй мій чоловік. «Бог ще більш дивовижний».

Існує мільйон способів вказати дітям на Бога. Кожен день сповнений можливостей. Але як зробити ще один крок уперед і допомогти їм почати розуміти Євангеліє? Ось п'ять загальних принципів, які спрацювали в нас із чоловіком, коли ми виховували наших п'ятьох дітей у ранньому віці.

1. Читайте Слово

Ще задовго до того, як дошкільнята зможуть самостійно читати Біблію, ми можемо познайомити їх із Божим Словом. Діти можуть запам'ятовувати Писання, особливо якщо слова звучать під музику або супроводжуються рухами рук. Малюки можуть не розуміти всього, що вони вимовляють, але вони все одно ховають Слово у своєму серці (Пс. 118:11).

Біблія містить не тільки слова істини та життя, а й захопливі історії. Немовлятко Мойсей у річці, Даниїл у ямі з левами та народження Христа — все це захопливі історії для дітей. Книжки з картинками можуть стати чудовим джерелом доступних біблійних історій і богослов'я, але не варто уникати читання історій прямо з Біблії (тільки попередньо ознайомтеся з місцями, які можуть налякати дітей!).

Ваша аудиторія може не розуміти контексту ізраїльської історії або заповіту, але, як пояснив Павло, «віра від слухання, а слухання через Слово Христове» (Рим. 10:17). Навіть маленьких дітей можна навчити любити Слово Боже і підготувати їх до самостійного пошуку Слова по мірі дорослішання.

2. Дивіться на світ

Небеса звіщають славу Божу, і очі наших малюків широко відкриті, щоб бачити цю славу навколо себе. Ми можемо говорити про Бога як про Творця, дивлячись на різновиди рибок у зоомагазині, квітів у саду або ароматів у нашій шафі зі спеціями. Ми можемо говорити про Божу турботу, коли бачимо, як птах знаходить насінину, або коли щоранку гарно сходить сонце. Навіть у важких або небезпечних куточках природи ми можемо говорити про Божий план для світу, про те, як він був порушений і як він буде викуплений.

Історія Божої доброти розгортається навколо нас, і наші діти постійно просять нас перекласти її зрозумілою для них мовою, тому що Бог наділив їх здивуванням і зацікавленістю до Свого світу. Обговорюючи навколишній світ із нашими дітьми, ми можемо навчати їх Євангелія через призму створення, падіння, викуплення та «відновлення всього» (навіть не використовуючи всі ці теологічні слова для пояснення).

3. Навчайте закону

Хоча розповіді з Біблії можуть здаватися найоптимальнішими для маленьких дітей, але вивчення законів також важливе, і воно включає в себе як мінімум дві частини. Перша частина — це навчання того, що Слово Боже говорить про добро і зло. Ми можемо сказати нашим дітям, як це роблять багато батьків, що Біблія говорить, що потрібно ставитися до інших так, як ми хочемо, щоб ставилися до нас (Луки 6:31).

Такі напучення не просто допомагають дітям навчитися жити разом з іншими людьми, а й розкривають Божі стандарти гріха і праведності. Це цінні уроки в нашому світі, адже він часто змушує нас переглядати що правильно, а що неправильно, оманливо заявляючи, що з нами все гаразд. Ісус каже в Євангелії від Луки 5:31-32, що хворі самі знають, що їм потрібен лікар. Закон вчить нас, що ми нездорові.

Друга частина — це навчання того, що вчинки мають наслідки. Наскільки б ваша сім'я не вирішила з любов'ю дотримуватися особистих кордонів, регулярне стримування свого слова і справедливі наслідки можуть показати дітям біблійні істини про доброту, праведність і справедливість.

Виховання включає в себе підбадьорення наших дітей і розмову з ними про їхню невід'ємну цінність як людей, створених Богом за Його образом і подобою. Але коли ми також з любов'ю навчаємо їх про гріх через Слово Боже і через наслідки, ми не тільки даємо їм практичну мудрість для життя, а й закладаємо основу для розуміння Євангелія. Якщо діти не побачать у собі грішників, які порушили Божий закон і справедливо заслуговують на покарання, то вони також не зрозуміють своєї потреби у Христі.

4. Поясніть, що таке благодать

По мірі того як діти зростають у своєму розумінні закону, вони стають більш підготовленими до осягнення величезної цінності благодаті. Але ми повинні чітко пояснити їм, що таке благодать. Діти можуть почути в культурних колах згадки про «промовляння благословінь» перед їжею або про «милість щодо себе», коли ви завинили. Ми повинні пояснити, що благодать означає, що всі ми заслуговуємо на справедливе покарання, але Бог так сильно полюбив нас, що взяв наше покарання на Себе.

Коли ми говоримо з дітьми про Божий закон, про гріх або про зіпсованість навколишнього світу, у нас є підходяща можливість розповісти їм про благодать. Ми можемо сказати їм, що тільки Бог досконалий у доброті й любові, і тому спасіння може прийти тільки через Ісуса. Ми можемо планувати ці бесіди і ретельно продумувати, як ми будемо пояснювати Євангеліє. Одна мама розповіла мені, що написала Євангеліє в кількох пунктах, використовуючи зрозумілу для її маленьких донечок мову, а потім повторювала ці пункти знову і знову в різних ситуаціях.

5. Живіть цим

Багато християн можуть згадати молитви і відданість дорослих, які водили їх до церкви, ділилися істиною і любили їх, коли вони були дітьми. У вас є неймовірна, нечувана можливість показати дітям через своє життя, що таке Божа любов, люблячи їх із терпінням, поблажливістю, креативністю, відданістю та радістю.

Але, слава Богу, ми ще можемо ділитися Євангелієм навіть тоді, — мабуть, особливо тоді — коли ми неодмінно десь зробимо помилку. Ви можете показати своїм дітям, як це — терпіти невдачі, просити вибачення і йти в покаянні до Господа, до Його милості.

Ісус заповів нам «робити учнями всі народи» (Мф. 28:19). Ми маємо дивовижну перевагу виконувати цей наказ у наших домівках і церквах, коли ділимося Євангелієм із нашими малюками. Багато хто з нас посилено тренується євангелізувати незнайомців, але ми не повинні сприймати як належне можливість поділитися Євангелієм з маленькими людьми в нашому житті. Ісус запрошує дітей прийти до Нього — подумайте, як ви можете допомогти їм на цьому шляху.

Автор — Джинджер Бломберґ / thegospelcoalition.org
Переклад — Юлія Окерешко для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!