9 гріхів, які влаштовують Церкву

9 гріхів, які влаштовують Церкву

На русском языке читайте здесь — 9 грехов, которые устраивают Церковь.

Ми змінюємо Біблію, щоб вона відповідала нашій культурі чи ми змінюємо культуру відповідно до Біблії?

Коли я вперше був на уроці інженерії, ми розбирали трагічне падіння американського космічного шатла «Челенджер». Незважаючи на те, що трагедія трапилася ще до мого народження, на мить я побачив жах, який, напевно, відчували тисячі людей, які спостерігали цю подію. І перше, що всім хотілося дізнатися: «Що ж сталося?»

Ось що з'ясувала комісія під керівництвом В. Роджерса (група експертів, яка займалася розслідуванням катастрофи) після кількох місяців розслідування: під час зльоту зірвалося кільце ущільнювача в правому бічному ракетному прискорювачі.

Не буду вдаватися в подробиці, але кільце ущільнювача щодо розмірів самого шаттла — це маленька деталь. Дуже маленька. Це не якась суттєва проблема, як, наприклад, прокол у двигуні ракети або дірка в кабіні, що могло б стати причиною такої біди. Це маленька, здавалося б, незначна поломка кільця ущільнювача.

Я вважаю, що ця ситуація слугує хорошим уроком для церкви. Що як той великий гріх, про який тобі відомо і якого ти так старанно намагаєшся позбутися, не є найбільшою загрозою у твоєму християнському житті та твоїй місії в церкві?

Проблемою можуть стати приховані гріхи, які вважаються нормальними або прийнятними речами, або непомічені гріхи, які впливають на церкву найбільше. Я хочу розібрати 9 із цих гріхів.

1. Страх

Слова «не бійся» і «не лякайся» зустрічаються в Біблії 365 разів. Іронія? Думаю, ні. Я вважаю, що Церква упускає дещо, говорячи про страх. Дозвольте мені зупинитися на цьому. Який стан є протилежним страху? Хоробрість? Ні. Сміливість? Ні. Може, потрібно стати лицарем? Так, але я не про це!

Протилежністю страху є... ЛЮБОВ. А тепер давайте додамо той факт, що Бог є любов. І, виходячи з відношення рівності в математиці, протилежністю страху є Бог.

Якщо ти дитя Боже, то одним із гріхів, який не повинен тебе мучити — це страх.

І все ж, християни — найбоязкіші люди на землі. Навіть наше спасіння засноване на страху. Нас же не бентежить те, що ми приводимо людей до Христа, відлякуючи їх від пекла.

Це мова страху, повна протилежність Богові. Дивись, що пише апостол Іоанн у 4 розділі 1-го послання: «У любові немає страху, але справжня любов виганяє страх. Адже страх — це покарання в собі самому, і мучаться ним ті, хто не перейнявся до кінця любов'ю».

Церква боїться приймати рішення через страх. Християни не наважуються зробити крок назустріч небезпеці через страх. Нашим послухом рухає страх. А де ж любов?

Кілька тижнів тому я прийняв рішення видалити зі свого словника такі слова, як «страх, переляканий, жах». Можливо, тобі слід зробити те ж саме. Це може змінитися твій погляд на навколишній світ. І так само погляд на Бога.

2. Байдужість

Найкращими друзями байдужості є пасивність і впевненість у тому, що вам усі щось винні. Разом вони — порочна трійка.

У Богові немає нічого пересічного або звичайного. Його сила вища за всяке розуміння. Його краса невимовна. Любов Бога невимірна. Бог, який створив Всесвіт і усі зірки, бажає мати стосунки з тобою.

І все ж часто ставлення до Нього таке: «Добре, Бог мене любить. Чудово. Але мене зараз хвилює, що в нас на обід». Ні! Ти не розумієш, приятелю. Бог любить тебе. А ти задовольняєшся лише фразою «Добре». Як так?

Наша байдужість по відношенню до Бога пояснює, чому люди, які оточують нас, не шикуються в чергу, щоби стати християнами.

Подумай про це. Скільки ти зустрічав християн за останній час, на яких хотілося бути схожим? А чи так має бути насправді? Хіба я не правий? Хіба ми не повинні так змінитися завдяки роботі Духа Святого, щоб люди, дивлячись на нас, запитували, у чому секрет, навіть якщо вони не знають Бога?

У Писанні, люди дійсно перетворювалися після особистої зустрічі з Богом. У їхньому житті змінювалося все. Тепер напрошується запитання: «А ти справді пережив таку зустріч із Богом?»

3. Ненажерливість

Коли я був молодшим, я буквально їв вщерть. Тобто, якщо я замовляв їжу, я з'їдав усе, що приносили. Природно, це ставало проблемою, коли я опинявся на фуршетах.

Озираючись назад, я розумію, що таке моє ставлення було ні чим іншим, як ненажерливістю. І проблема не в тому, що я наїдався досхочу, а в тому, що я використовував подарунок, даний мені Богом... надмірно.

Ненажерливість, перш за все, виходить із серця. Це гонитва за надмірностями. Ненажерливість говорить: «Порожнеча, яку Бог збирається заповнити... не хвилюйся про неї. Я її заповню». Ненажерливість з'являється, коли ти втрачаєш страх Божий. Тому що доти, доки твої очі фіксуються на Ісусі, бажання твого серця зосереджені на Ньому.

Світ відчайдушно потребує цієї інформації, хіба ні? Поки ми набиваємо наші шлунки їжею і наповнюємо наші домівки дрібничками, наше невдоволення тільки збільшується.

Де ж ті послідовники Христа, які зосереджені виключно на Ньому, відкинувши вбік усе, що розмиває межу між тим, чого хочеться, і тим, що необхідно? Де ті християни, які насолоджуватимуться надлишком Бога?

4. Занепокоєння

Переживання спантеличують тебе, але вони не приносять результату. Великий філософ Вен Вілбер одного разу сказав: «Занепокоєння схоже на крісло-гойдалку. Воно рухається, але на ньому ти нікуди не поїдеш». Це правда. Але Вілбер був не єдиною людиною, яка говорила про занепокоєння. Адже Ісус говорив про те, що ми не повинні піклуватися ні про що (Матвія 6:25-34). А Він це серйозно говорив?

Так, Він не жартував. Бачиш, занепокоєння є симптомом більш серйозної проблеми... нестачі віри. І для послідовників Христа, чиєю першочерговою місією є показати світові славу Бога і Його природу, занепокоєння — це проблема.

Нещодавно я запитав мого хорошого друга, чому занепокоєння отруює церкву, і він сказав дуже глибоку думку: «Найбільше я переживаю за те, що ми не хочемо потребувати Бога. Ми незалежні».

Тоді це було для мене ударом.

Ми готові зробити все, щоб підтримувалася ілюзія контролю та відповідальності, тож не дивно, що занепокоєння отруює нас. Занепокоєння є побічним ефектом, коли ми тягнемо на собі тягар, який тільки Богу під силу.

Бачиш, яка іронія? Що більше незалежності ти прагнеш, то більше занепокоєння ти будеш переживати. То чому ж не віддати все в руки Бога і дозволити Його миру панувати у твоєму житті?

5. Лестощі

Я 5 разів намагався витерти цей пункт, але Бог продовжував повертати мене до нього. Так я і зробив. Щоправда, нерішуче.

Я люблю Бога. Мені подобається виступати. І завжди подобалося. І в той час як немає нічого поганого в тому, щоб бути в центрі уваги, погано робити себе центром усього. Якщо твоя особистість залежить від похвали людини, ти будеш вічно незадоволений. Люди непостійні. Вони сьогодні поруч, а завтра розійдуться. Сьогодні вони за тебе, а завтра будуть проти. Вони люблять тебе, коли ти погоджуєшся з їхньою думкою, і перестануть любити тебе, щойно ти виступиш проти.

І все ж, ми любимо людську славу, у всякому разі, скажу за себе. Наочний приклад: Instagram, Facebook, SnapChat. Я люблю постити в соцмережах, але вони є місцем, де процвітають лестощі. Ти викладаєш фото зі свого життя в надії, що весь світ їх лайкне. І кого хвилює, чи то ти на фото? Тобі потрібне схвалення. Ну і що, що тобі довелося 30 хвилин мучитися, щоб зробити це зоряне селфі, це ж варте витраченого часу.

А Ісусу не потрібна була слава і похвала від людей. Його не хвилювало, що вони про Нього думали. Єдиною Його турботою було виконати волю Отця Небесного. Таке ставлення — це те, чого цей світ так відчайдушно потребує.

Важко показати людям Христа, коли ти потребуєш їхнього схвалення. Давай будемо чесними, це справді важко. І коли тобі потрібне схвалення інших, твоє життя матиме більше злетів і падінь, ніж найкрутіші Американські гірки. Я знаю, що кажу, я катався на них.

6. Комфорт

Комфорт міг би бути главою всіх «прийнятих Церквою» гріхів. Коли Церква стає комфортною, християнство вмирає. Християни повинні цілеспрямовано уникати комфорту у своїх думках і діях. Інакше настане опір змінам. Другорядні речі набудуть першочергового значення. Турбота про тих, хто всередині Церкви стане вищою за місію досягнення тих, хто перебуває за межами її.

І ось у такому стані криється гріх комфортності. Якщо одного разу він проявився, його дуже важко викорінити. І коли ти берешся за цей виклик, люди не просто починають сердитися на тебе, вони стануть битися з тобою. Заради комфорту люди готові розіп'яти невинну людину. Церква не може бути місіонерською і комфортною одночасно. Потрібно зробити вибір.

7. Споживацтво

У дитинстві я дивився передачу «Вулиця Сезам». Який мій улюблений персонаж?.. Коржик! Монстр, що постійно їсть печиво. Ми ніби були дуже схожі з ним. Ми обидва любили печиво. Я часто заходив до хати, кажучи його фразою: «А ну-ка дайте мені печиво!» Тільки ні на кого це не діяло.

Багато християн теж як такі монстри. Їхній принцип «Дай мені більше... ну, чого-небудь. Просто дай мені більше. Більше. Більше. Більше».

Суттю цього гріха є хибне розуміння Бога, як Того, хто жадає отримати. Але це абсолютно не так. Бог — Той, хто бажає віддати. Він — Дарувальник. І, як чоловік чи жінка за образом Його, ти повинен віддавати.

Що ти віддаєш світу? Що віддаєш іншим?

8. Патріотизм

Може, це тільки моя думка, але я не уявляю собі Ісуса, який розмахував би прапором і демонстрував усім Своє тату з назвою країни. Але Ісус і не був противником влади. Тому, якщо ти послідовник Христа, Біблія закликає тебе молитися за твою країну і керівництво країни (1-е Тимофія 2:1-4). При цьому, Ісус дуже точно пояснив, як весь світ дізнається про Бога... Через Церкву. Не через уряд. Не через суспільство. А через Церкву.

Коли твоя вірність розривається між країною і Богом, національні ідеали починають формувати твою віру більше, ніж Бог. І ти переносиш ці цінності на стосунки з Богом, починаєш так вірити Богу і так думати, як диктує твоє суспільство.

Немає нічого поганого в тому, щоб поважати цінності своєї країни. Але, коли світ прийде до свого кінця, залишиться тільки громадянство Небес, а не те, яке ти маєш зараз.

9. Брехня

Якщо ненажерливість — це очевидна, але ігнорована проблема, то брехня є гріхом, який ніхто не бачить. Вона стала настільки прийнятною в суспільстві, навіть у християнських колах, що часто залишається непоміченою. Ми втрачаємо чутливість до неї. І ось чому вона така небезпечна для християн.

Ось одне місце Писання в Євангелії від Матвія 5:33-37, про яке рідко розмірковують. Ісус викриває фарисеїв у клятвах. Більшість американців чують слово «клятва», тільки коли хтось зі знаменитостей обманює в суді (під присягою). Але Ісус говорить не про клятви в цьому уривку.

Він говорить про чесність.

Ось що каже Ісус: Ти маєш жити настільки чесно, що твої слова не потрібно підкріплювати чимось, щоб зробити їх законними. Такі типові фрази, як: «Обіцяю», «Присягаюся» або навіть «Мамою присягаюся» ніколи не повинні виходити з твоїх вуст. «Френк (ім'я автора — прим. пер.), та годі тобі! Ти точно правильно розумієш це місце? Поклянися, що не брешеш».

Ці слова є непоганим потиличником, вірно? Якщо ти схожий на мене, ти весь час кажеш те, чого не зробиш. Ти говориш неправду, аби прикрасити дійсність. Або щоб уникнути неприємностей. Ти брешеш, щоб випередити когось. Іноді ти брешеш просто так.

Ісус каже, що цьому не повинно бути місця в твоєму житті, якщо ти християнин. Важливо стежити за своїми словами. Якщо ти щось кажеш, Бог очікує, що ти і зробиш так. Краще сказати правду і втратити свою роботу, ніж зберегти своє місце брехнею.

Наскільки це серйозно? Ісус каже, що все, що понад наше «Так» і «Ні», то від лукавого. І це правда.

Іноді непомічені гріхи є найбільш токсичними. Я сподіваюся, що ти сприймеш це як можливість для зростання. Я також розумію, що є деякі «прийнятні для Церкви» гріхи, які я не згадав. Тепер твоя черга.

Автор — Френк Пауелл / churchleaders.com
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!