Благословення – що це взагалі таке?

Благословення – що це взагалі таке?

На русском языке читайте здесь — Благословение — что это вообще такое?

Ми говоримо про благословення, ми просимо про благословення в молитвах, ми читаємо про благословення в Біблії, а чи замислювалися ви коли-небудь, що це насправді означає? Це коли все йде добре, в правильному напрямку? Це процвітання – здоров'я, багатство та багато іншого? Божа ласка? Що це таке? Ми можемо легко погодитися, що це щось дуже позитивне, але коли ми намагаємося дати визначення поняттю благословення, воно раптом здається разюче сумнівним. Як віруючі, ми постійно говоримо про благословення, але чи може бути так, що ми не знаємо точно, про що говоримо?

Вперше ми зустрічаємо благословення в першому розділі Біблії, і це допомагає нам зрозуміти суть цієї дивовижної таємниці:

«І поблагословив їх Бог, кажучи: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте воду в морях, а птаство нехай розмножується на землі!» (Буття 1:22)

Цей уривок зі Святого Письма узгоджується з ідеєю процвітання – плідності та примноження. Потім ми бачимо у вірші 28:

«І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: Плодіться і розмножуйтеся, і виповнюйте землю, і володійте нею, і володарюйте над рибою морською, і над птахами небесними, і над кожною живою твариною, що рухається по землі».

Бог благословляє створіння, а потім благословляє Адама і Єву. Але це благословення трохи інше... Так, у благословенні є плідність і примноження, але також дозвіл і сила підкоряти створіння і панувати над ними. В самому кінці процесу створення світу Бог створює суботу. У єврейській Біблії це також відноситься до першого розділу, тому що це є частиною створення світу. І благословляє Бог Шабат:

«І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо цього дня спочив од усіх справ Своїх, котрі Бог чинив і творив» (Буття 2:3).

Отже, що саме є благословенням зараз? Частково це руйнує модель благословення в якості примноження та плідності. Що означає, що Бог «благословляє» Шабат? Він благословляє його і робить святим, бо Він святий. Це Його особливий день відпочинку, який відображає те, як Сам Бог відпочивав після роботи над творінням.

Визначення благословення

Мій друг Філіп Літл, чудовий учитель Біблії, так описує благословення:

За своєю суттю благословення – це дана Богом сила робити щось або когось тим, для чого вони були створені і призначені. Створіння повинні були наповнити землю і розмножуватися, тому Бог дав їм Своє благословення — Свою силу — зробити це. Люди також повинні були розмножуватися чисельно, але також піклуватися про решту творіння. Їм також було надано повноваження це робити. Коли справа доходить до Шабату, Бог дає йому силу бути повною мірою тим днем, яким він має бути – святим днем миру та єднання з Богом.

А що сказати про те, коли ми благословляємо Бога?

Коли ми благословляємо Бога (а кожне єврейське благословення благословляє Бога в першу чергу – БАРУХ АТА АДОНАЙ ЕЛОhЕЙНУ МЕЛЕХ hАОЛАМ – Благословенний Ти, Господи Боже наш, Цар Всесвіту), ми просто визнаємо Його як повноцінне і єдине джерело всіх благ. Завдяки Його силі ми маємо все, що маємо, і є тими, ким ми є.

А як щодо благословення інших?

Коли ми благословляємо інших в ім'я Бога, ми насправді молимося, щоб Бог послав на них Своє благословення. Коли ми благословляємо когось, ми просимо Бога про Його досконалу волю і наміри в житті цієї людини. Це також визнання того, що ми не можемо зробити це без Його сили. Це не просто питання бажання, це питання творчості – робити найкращим чином те, для чого ми були створені і призначені. Він каже нам, що робити у Своєму Слові, і Його благословення – це Його сила, дана нам для цього. Він дає нам Свої заповіді, і Він єдиний, Хто дає нам здатність ефективно їх виконувати.

Пам'ятайте, звідки приходить благословення

Ми дуже чітко бачимо цю модель повеління та благословення у 8-му розділі книги Повторення Закону:

«Усі заповіді, котрі я заповідаю вам сьогодні, прагніть виконувати, щоб ви були живі і розмножилися, і рушили й заволоділи землею, котру, присягнувшись, обіцяв Господь батькам вашим. І пам’ятай увесь шлях, котрим вів тебе Господь... Бо Господь, Бог твій, веде тебе на землю добру… І коли будеш їсти доволі, тоді благословляй Господа, Бога твого, за добру землю, котру Він дав тобі».

Таким чином, Бог дає повеління і благословення, і застерігає ізраїльтян не забувати, звідки прийшло благословення:

«Гляди, щоб ти не забув Господа, Бога твого, не дотримуючись заповідей Його, і законів Його, і настанов Його, котрі нині заповідаю тобі. Коли будеш їсти доволі, і спорудиш гарні доми і будеш жити в них; І коли буде в тебе багато великої і дрібної скотини, і буде багато срібла й золота, і всього в тебе буде багато; То гляди, щоб не запишалося твоє серце, і не забув ти Господа, Бога твого... І щоб ти не сказав у серці твоєму: Моя сила і міцність руки моєї надбали мені багатство оце. Але щоби пам’ятав Господа, Бога твого, бо Він дасть тобі силу надбати багатство, щоб виконати, як нині, заповіта Свого, котрий Він клятвою підтвердив батькам твоїм».

Саме Бог дає нам здатність і силу бути плідними та успішними, і нам потрібно переконатися, що ми пам'ятаємо про це. Звісно, це не наша важка праця і вдача, а Боже благословення забезпечило нас усім необхідним, щоб досягти того успіху, який ми зараз маємо.

Крім того, в цьому уривку ми бачимо, що поняття примноження повторюється кілька разів. Це важлива частина благословення. Все, що походить від Бога, завжди буде рости і збільшуватися. Ми бачимо це в примноженні сімей, отар, стад і майна. Тут обговорюється благословення в стосунках, а також економічний аспект благословення. Також особлива увага приділяється благословенню всієї спільноти, і про це дуже важливо пам'ятати. Благословення даються нам не для того, щоб ми накопичували їх для себе — насамперед ми повинні шанувати і благословляти Бога, джерело всіх благословень; по-друге, не забувати виконувати Його заповіді, адже Його сила дає нам усе, що потрібно для цього, а також для того, щоб передавати Його благословення іншим.

Бог обіцяв, що через Авраама всі народи землі будуть благословенні. Бог благословив його, щоб він став благословенням, тому що Ізраїльський народ виконав те, що Бог завжди хотів здійснити через нього – принести світло всім народам через народження Месії. У свою чергу, Він призначив, що у відповідь на Його милосердя до всіх народів, вони будуть благословенням для єврейського народу, повертаючи йому Боже милосердя. І що мав на увазі Бог, коли говорив чим стане повернення Ізраїлю до Нього? Його народ явиться, як ще більше багатство для всього світу (Римлян 11:12)! І ми дуже раді, що ви приєднуєтесь до благословення Ізраїльського народу.

Джерело — oneforisrael.org
Переклад — Наталія Гудик для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!