Чотири «влещуючі вухо» доктрини, з якими ніколи не слід погоджуватись

Чотири «влещуючі вухо» доктрини, з якими ніколи не слід погоджуватись

На русском языке читайте здесь — Четыре «льстящие слух» доктрины, с которыми никогда не следует соглашаться.

Сьогодні багато хто занепокоєний поширенням того чи іншого вірусу, проте мене більше непокоять деякі руйнівні доктрини, які поширюються зі швидкістю епідемій.

Мої друзі, після чергової поїздки в Уганду та її столицю, місто Кампала, розповіли мені про нову швидкозростаючу церкву, яка, тим не менш, вже вражена одним із таких серйозних вірусів лжевчень у стилі американського руху “hypergrace” (гіпер-благодать). Сотні молодих людей притягнуті простою ідеєю того, що вони цілком можуть продовжувати жити своїм колишнім розбещеним життям і в той же час перебувати з Богом.

У фальшивих вченнях немає нічого нового. Ще в 1-му столітті апостол Павло суворо застерігав Тимофія стосовно конкретних проповідників, які знають як “підтасувати” Слово Боже так, щоб потім така проповідь сподобалась людям. У 2-му посланні до Тимофія 4:3-4  він пише:

«Настане бо час, коли здорової науки не будуть триматись, але за своїми пожадливостями виберуть собі вчителів, щоб вони їхні вуха влещували. Вони слух свій від правди відвернуть та до байок нахиляться».

Слова «влещували б вуха» в іншому перекладі звучать як «лоскочучі вухо». Грецьке слово knetho означає: лоскотати, почухувати. Це означає, що люди будуть тягнутися до таких вчителів, які будуть їм говорити те, що вони хочуть чути, але ніяк не те, що їм потрібно чути. Оскільки Біблія категорично засуджує проповідників подібних небезпечних доктрин, то Павло йде далі і докоряє тих, хто з ненаситністю поглинає цю неправдиву інформацію.

Попередження максимально чітке: будь обережний з тим, що ти слухаєш.

На сьогоднішній день циркулює достатньо багато різних лжевчень, але серед них є чотири, які широко розійшлися серед п'ятидесятницького/харизматичного руху. Найімовірніше вам не вдасться зупинити проповідника подібної єресі, але ви самі ні за що і ніколи не повинні піддаватися і підкорятися цій доктрині, і не підтримувати їх матеріально.

Ось чотири брехні, в які ніколи не можна вірити.

Перша брехня: Не треба каятися у своїх гріхах або фокусуватися на них

У цьому суть руху “гіпер-благодаті”. На сьогоднішній день серед християн є досить багато законників, які не до кінця розуміють Божу любов та всепрощення, проте це не дає права розгойдувати маятник у зворотний бік, представляючи Бога млявим та невизначеним щодо оцінки гріха. Бог все так само святий і Його благодать і істина дають нам право жити освяченим життям.

Якщо проповідник принижує значення покаяння або каже, що вам не потрібно перейматися щодо ролі гріха у своєму житті, то вам потрібно тікати не оглядаючись від такого “вчителя”.

Друга брехня: У своєму сексуальному житті ти можеш поводитися так, як тобі заманеться

У 2-му розділі книги Об'явлення, у 20-му вірші Сам Ісус попереджає нас про те, «що жінці Єзавелі, ти попускаєш навчати та зводити рабів Моїх, чинити розпусту…» Іншими словами, бути проводирем у їхній розпусті та аморальності. Сьогодні ми можемо спостерігати поблажливість до гріхів у сфері сексуальних відносин у різних християнських течіях.

Католицькі єпископи довгі роки не звертали увагу на факти розбещення малолітніх дітей священиками; багато церков спокійно сприймають одностатеві шлюби. Однак, ці їхні помилки нічим не відрізняються від тих, що роблять харизматичні проповідники, коли вони применшують значення або зовсім ігнорують гріх перелюбу або спільне проживання без шлюбу для людей традиційної орієнтації. Ніколи не варто оцінювати церковних лідерів лише по словах їхніх проповідей. Завжди варто помічати та фіксувати для себе те, про що вони не хочуть говорити або з чим протистояти, проповідуючи з кафедри.

Третя брехня: Ви можете купувати Божі благословення

Я не з тих, хто вірить у “євангеліє бідності”, проте “євангеліє процвітання”, яке зійшло і розцвіло у 80-х, майже що заглушило наше свідчення. Жадібні до грошей телеєвангелісти за допомогою вмілого маніпулювання аудиторією «розкручували» її на значні пожертвування, щоб потім купувати собі літаки та маєтки. Їм ще прийдеться дати відповідь за кожну душу, яку вони відвернули від Христа, але особливо кричущим обманом стануть діла тих служителів, які пропонували людям зцілення, духовні дари та спасіння для їхніх близьких в обмін на одноразове 500-доларове пожертвування. Боже благословіння дається даром і ганьба тим, хто торгує Його помазанням.

Четверта брехня: Бог ніколи не допустить, щоб ми страждали

Всякий раз, коли церква входить у часи благоприятливі та легкі, наші проповіді стають м'якшими. Так це й сталося у 80-х, коли проповідники у шовкових краватках переконували нас, що ми можемо просити у Бога все, чого забажаємо. Вони підбирали з Біблії вірші, які повністю підкладалися під таку молитву, і попутно вибудовувалася ідея про те, що наше життя з Богом – як вишенька на торті, і що всі труднощі, які трапляються в нашому житті, є від диявола. Всі ці проповідники уникали слів апостола Петра з його 1-го послання 4:1:

«Отож, коли тілом Христос постраждав за нас, то озбройтеся й ви тією самою думкою, бо хто тілом постраждав, той перестав грішити».

Не знаю, як ви, але я не схильний вірити самовпевненим лідерам, коли вони кажуть, що ніколи не страждають і не мають проблем. І я не став би слідувати за людиною лише тому, що вона їздить на Лексусі і живе в будинку з гаражем на чотири машини; я вдивляюся в того, хто зламаний, і хто не соромиться того, що накульгує. Служитель, який стверджує, що християни не страждають, сам ще не пройшов горнило Божих випробувань і ще не може називатися законним сином, оскільки так ніколи і не познайомився з дисципліною Отця.

Бог зайнятий процесом очистки у Своїй церкві сьогодні, і Він удосконалює послання, яке ми проповідуємо. Не підпирайте, не підтримуйте неправдиві доктрини минулого. Очистіть залишки їхнього впливу у вашому житті і прийміть істинне Євангеліє — послання, яке закликає кожного з нас брати свій хрест, помирати для власних бажань і бути зрілими учнями.

Автор — Дж. Лі Грейді / mycharisma.com
Переклад — Вікторія Кучурян для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!