Сім ознак лжевчителів

Сім ознак лжевчителів

На русском языке читайте здесь — Семь признаков лжеучителей.

Лжевчителем може бути будь-яка людина, що має духовну владу або стверджує, що має її. Вовки рідко нападають на собі подібних, вони полюють за вівцями. Вони приносять руйнівні вчення і брехню в церкву, часто кажучи людям те, що вони хочуть чути (Єремії 23). Вони змішують правду з брехнею, і, хоча в отриманій суміші може бути раціональне зерно, не варто забувати, що «навіть зламаний годинник двічі на добу показує точний час».

Ісус каже: «Стережіться лжепророків, які приходять до вас в овечих шкурах, а всередині – хижі вовки За їхніми плодами впізнаєте їх. Хіба збирають виноград з тернини або смокви – з будяків?» (Матвія 7:15-16).

«Стережіться» означає будьте напоготові та звертайте увагу на те, що говориться навколо. Лжевчителі користуються необізнаністю парафіян і їхніми слабкими знаннями основних біблійних істин. Щоб вирахувати підробку, потрібно знати, який вигляд має оригінал. Неможливо, не звертаючись безпосередньо до слова Божого, побачити чітку картину. Можна легко збитися зі шляху, не перебуваючи під проводом Духа Святого.

«Вовки» не привертають уваги, а маскуються під «овець». Лжевчителі не схожі на втілення чистого зла, вони виглядають як звичайні люди. Вони поступово й непомітно ставлять під сумнів святість і мудрість Писання, також стверджуючи, що спасіння можливе не тільки через Христа.

Справжні вчителі визнають божественність Ісуса, фальшиві наполягають на можливості спасіння через діла, а не лише по вірі. Також додаючи, що для спасіння ти маєш ходити саме в їхню церкву, установу чи спільноту. Це фальшива Євангелія.

Ісус хоче, щоб ми перевіряли «плоди». Я нещодавно прочитав чудову статтю Коліна Сміта «7 ознак псевдовчителів», у якій описані їхні плоди. Я хотів би процитувати деякі моменти з цієї статті. Колін порівнює істинне з хибним, використовуючи послання Петра:

1. Інше джерело. Звідки береться послання? Петро каже: «Адже ми сповістили вам про силу та присутність Господа нашого Ісуса Христа, не йдучи за хитрими вигадками, але будучи очевидцями Його величі» (2 Петра 1:16). А лжевчителі «в ненаситності… ловитимуть вас улесливими словами» (2 Петра 2:3). Вірне джерело — Біблія, невірне — власна фантазія.

2. Інше послання. У чому суть їхніх проповідей? У центрі справжніх — Ісус. «Усе те, що потрібне для життя і побожності, подарувала нам Його Божа сила» (2 Петра 1:3). У лжевчителів Ісус опиняється десь на узбіччі: «А були і в народі лжепророки, як і між вами будуть лжевчителі, які вноситимуть згубні єресі» (2 Петра 2:1). Насправді, рідко хто явно заперечує Христа, зазвичай це відбувається ледь помітно, невловимо. Лжевчителі розповідають про те, як інші люди можуть допомогти змінити твоє життя. Прислухавшись до їхнього послання, помічаєш, що Ісуса не розглядають як найважливішу частину.

3. Інша позиція. У якому стані послання залишить вас? Справжні християни «уникають морального розтління, яке є у світі» (2 Петра 1:4). Про ошуканців Петро каже: «Вони обіцяють їм волю, а самі є рабами тління, бо хто ким переможений, той тому і раб» (2 Петра 2:19). По-справжньому віруючий уникає розбещення і занепаду, а удаванець процвітає в цих гріхах.

4. Інший характер. Яких людей продукує це послання? Справжній віруючий прагне до чеснот, розсудливості, стриманості, терпіння, благочестя і братолюбства (2 Петра 1:5-6). А удаваних християн характеризують зухвалість і свавілля (2 Петра 2:10), вони — з «серцем, привченим до ненаситності» і «очима, сповненими перелюбу» (2 Петра 2:14).

5. Інший заклик. Чому ви повинні їх слухати? Справжні вчителі звертаються до Писання: «І ми маємо ще непорушне пророче слово» (2 Петра 1:19), використовуючи Боже слово. Лжевчителі, «висловлюючи пишномовні нісенітниці, вони зваблюють тілесними пожадливостями та розбещеністю людей, які ледве втекли від тих, хто живе в обмані» (2 Петра 2:18).

6. Інші плоди. До якого результату приводять послання? Справжні віруючі не лишаються «без діла, ні без плоду для пізнання Господа нашого Ісуса Христа» (2 Петра 1:8). Лжепророки ж — «безводні джерела» (2 Петра 2:17). Цікава ситуація — вони обіцяють багато, але дають дуже мало.

7. Інший кінець. Куди вас врешті-решт приведе послання? У цьому і полягає найголовніша відмінність. Істинним християнам «щедро забезпечиться… вхід до вічного Царства нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа» (2 Петра 1:11). Лжевчителі «наведуть на себе швидку погибель» (2 Петра 2:1). «І в ненаситності вони ловитимуть вас улесливими словами. Суд на них віддавна не бариться, а їхня погибель не дрімає» (2 Петра 2:3). Ісус каже, що багато хто, залучений до служіння в ім'я Його, почує на свою адресу: «Я ніколи не знав вас! Відійдіть від Мене» (Матвія 7:23).

У своїй статті Колін звертає увагу на важливі питання, з яких випливає ще одне, для пасторів: «Якщо люди в церкві не змінюються і не ростуть у Бозі, то чи все я роблю правильно? Чи не проповідую я те, що вони хотіли б почути, замість необхідного слова Божого?»

«Вовки» не афішують себе, а Бог — так. Він пропонує надію і спасіння: «Прийди до мене. Я не залишу тебе і не покину тебе. Прийди до мене, я зцілю рани минулого і спокутую гріхи майбутнього. Прийди до мене і будеш врятований» (Повторення Закону 31:6; Єзекіїля 34:16; Йоіла 2:32). Ви можете довіритися плану Божому.

Автор — Шейн Айдлмен / charismanews.com
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!