Як покаятися: 5 кроків

Як покаятися: 5 кроків

На русском языке читайте здесь — Как покаяться: 5 шагов.

Важливість покаяння важко переоцінити. Зрештою, першою публічною проповіддю Ісуса було «Покайтеся!» (Марка 1:15) — і оскільки для Ісуса це було одним із перших у списку, ймовірно, ми теж повинні звернути на це увагу.

Але як покаятися правильно? Псалом 31 — це прекрасне місце, де можна дослідити природу і процес глибокого покаяння. Ось п'ять основних кроків:

1. Чесно визнайте, що вам потрібно покаятися.

«Блаженна людина, що Господь їй гріха не залічить, що нема в її дусі лукавства!» (вірш 2)

Покаяння вимагає чесності. Ніхто не приходить до Бога зі щирим каяттям у серці, доки не усвідомлює потребу в прощенні та примиренні з Ним. Лише ті, хто припинили спроби приховати свій гріх за самоправедністю та лукавством, можуть відчути глибокі та довготривалі зміни, які приходять лише через покаяння.

2. Усвідомте небезпеку гріха і руйнівну дію провини.

Давайте визнаємо: ви шукаєте покаяння, тому що Дух Божий засудив вас. Ми часто звинувачуємо інших у тому, що вони є причиною нашого стресу і поганого настрою, але дуже часто ми почуваємося погано, тому що ми зробили щось погане. Давид описує фізичні та емоційні симптоми, що відповідають нечистому сумлінню. Ми повинні чесно оцінити наслідки нашого гріха, що означає оцінити як наслідки особисто для нас, так і те, як це вплинуло — або продовжує впливати — на інших.

3. Сповідайтеся повністю.

«Я відкрив Тобі гріх свій, і не сховав був провини своєї. Я сказав був: Признаюся в проступках своїх перед Господом!» (вірш 5)

Глибоке покаяння вимагає глибокого сповідання. Хоча це здається парадоксальним, але єдиний спосіб бути повністю схованим у Христі — це повністю оголити свій гріх. У процесі покаяння ми повинні боротися за те, щоб повністю відкрити перед Богом глибину і ширину нашого гріха. Тут підійде тільки нещадна чесність, і вона приведе до свободи і радості.

4. Сховайтеся у Бозі.

«І провину мого гріха Ти простив. Тому кожен побожний відповідного часу молитися буде до Тебе, і навіть велика навала води не досягне до нього! Ти покрова моя, Ти від утиску будеш мене стерегти, Ти обгорнеш мене радістю спасіння!» (вірші 5-7)

Адам і Єва сховалися за невідповідним, саморобним прикриттям, щоб замаскувати свій гріх і сором. Ми теж часто ховаємося за саморобною праведністю, щоб здатися приємнішими, ніж ми є насправді. Якщо ми хочемо змінитися, змінитися по-справжньому — що, до речі, є ознакою справжнього покаяння, — ми повинні ховатися тільки в Бозі.

Недостатньо покаятися тільки в очевидних речах. Недостатньо сказати: «Я визнаю, що поводився неправильно». Усі люди каються таким чином, особливо релігійні люди, які зберігають свою репутацію.

Християнин кається не тільки у своїх зовнішніх гріхах, а й у спробах сховатися за фальшивою саморобною праведністю. Припиніть ховатися за своїми зусиллями. Ховайтеся в Бозі.

5. Вхопіться за надію.

«Багато хворіб — на безбожного, хто ж надію свою покладає на Господа — того милість оточує!» (вірш 10)

Як ми можемо бути впевнені, що Бог пробачив нас? Через лише Його незмінну любов. Згадуйте і знаходьте підтвердження великим обіцянкам, які Він давав протягом історії, і як ці обіцянки були виконані в Ісусі Христі:

  • Його обіцянка Адаму і Єві розтрощити ворога;
  • Його обіцянка Аврааму утверджувати і захищати людей;
  • Його обіцянка Мойсеєві дати грішним людям спосіб мати стосунки зі Святим Богом;
  • Його обіцянка Давиду дати раз і назавжди вічного Царя Своїм людям.

Протягом усієї історії — до теперішнього моменту, коли ви каєтеся — Бог говорив і продовжує говорити: «Я люблю тебе. Я не підведу. Я — все, що тобі потрібно».

Подивіться на Божі обіцянки, вхопіться за надію, і «веселітесь у Господі, і тіштеся, праведні, і співайте із радістю, всі щиросерді!» (Псалом 31:11)

Автор — Джоел Ліндсі
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!