Ніхто не може змінити Божу думку про тебе, крім тебе самого

Ніхто не може змінити Божу думку про тебе, крім тебе самого

На русском языке читайте здесь — Никто не может изменить Божье мнение о тебе, кроме тебя самого.

Леонард Равенхілл (1907—1994) — британський проповідник і письменник, найбільш відомий завдяки своїй класичній книзі «Чому пробудження затримується». Мені пощастило стати його близьким другом протягом останніх п'яти років його життя, хоча це також було досить складно, враховуючи 48 років, які нас розділяли.

Я ніколи не знав людини, яка молилася б так, як він, — було так зворушливо бачити його на молитві, з такою глибиною, пристрастю і зосередженістю, з такими виразними словами, з таким сокрушенням. Він дійсно втілював молитву, якою часто молився Джонатан Едвардс (1703—1758), видатний богослов і філософ ранньої Америки: «Закарбуй вічність на моїх очах».

Равенхілл (або «брат Лен», як я його ніжно називав) прожив своє життя з глибоким почуттям мети. Він завжди був поруч зі мною і говорив мені мудрі слова, які я досі ношу з собою. Один з моїх улюблених його виразів: «Чи варте те, заради чого ви живете, того, заради чого помер Христос?» Це просте, але потужне нагадування про те, що ми маємо силу формувати свою долю і робити власний вибір.

Серед інших його змістовних і проникливих цитат була і ця, яка спала мені на думку сьогодні, коли я консультував свого друга: «Ніхто не може змінити Божу думку про тебе, крім тебе самого».

Як це звільняє!

Якщо Бог за тебе…

Безумовно, ми як люди розквітаємо, коли нас приймають, коли ми є частиною сім'ї, групи, руху або ідеї.

Неприйняття пече. Непорозуміння болюче. І коли хтось бреше про нас або неправильно оцінює нас, ми хочемо все виправити. Така вже людська природа.

Але врешті-решт, як би ми не хотіли подобатися людям, як би ми не хотіли захищатися від неправдивих звинувачень (а бувають випадки, коли правильно встати і розставити всі крапки над «і»), найважливіше — це те, що Бог відчуває до нас. Все інше тьмяніє в порівнянні з цим.

Іншими словами, краще, щоб кожна людина на планеті була проти вас, а Бог — за вас, ніж щоб кожна людина була за вас, а Бог — проти вас.

Краще, щоб кожна людина думала про вас погано, а Бог — добре, ніж щоб кожна людина думала про вас добре, а Бог — погано.

Аудиторія з однієї людини

Життя з усвідомленням того, що в кінцевому рахунку важлива Божа думка про вас, заспокоює, визволяє і дає надію, — у разі, якщо ви перебуваєте в правильних стосунках з Богом і ваша совість чиста. В іншому випадку це може наганяти жах.

Яка різниця, якщо люди хвалять вас, бо ви їх обдурили? Бога не обдуриш.

Яка різниця, що ви створювали ілюзію, обманюючи інших протягом усього свого життя, якщо наприкінці життя ви дасте звіт про це перед вищим Суддею, Тим, Хто знає таємниці вашого серця? Яка користь від того, щоб здобути світ і загубити свою душу?

Але коли ви знаєте, що Бог з вами і за вас, навіть якщо вас зневажають, не розуміють, відкидають або відміняють інші — через брехню, дезінформацію чи просто несправедливість. У такі моменти вам щиро шкода тих, хто вас обмовив, але ви знаєте, що ви благословенні.

Впокоритись

Однак це не означає, що вам потрібно відкинути усі людські думки. Людина, яка боїться і вшановує Господа, ходить кульгаючи, а не гордо, усвідомлюючи важливість того, що її можна виправити і навчити.

Як це виглядає? Це може бути схоже на наступні думки:

Можливо, ті слова, які я сприйняв як особистий напад, можуть допомогти мені вирости та подорослішати.

Може, є причина, чому люди відвернулись від мене.

Можливо, я можу навчитись з критики та скарг, навіть якщо частина з них несправедлива.

Не вся критика є руйнівною.

Святий Роберт Мюррей Макчейн (1813—1843) читав повні ненависті листи, які надсилали йому як пастору, бажаючи побачити, чи є хоч крапля правди в звинуваченнях, які висували проти нього злісні люди. Він міг це робити, бо понад усе хотів догодити Господу і розвивати в собі дух Христа, а також був впевнений у любові свого Отця.

Ось чому, коли ви прагнете більше прихильності Бога, ніж прихильності людей, ви не проти того, щоб принизитися і змиритися. Ви не проти, щоб хтось подумав, що він «переміг» у боротьбі з вами.

Якщо Бог посміхається до вас, то у вас є все, що вам потрібно, — і я маю на увазі абсолютно все. Він може відчинити всі двері, дати всі кошти, налагодити потрібні зв'язки, здійснити всі мрії і подарувати всі блага. Адже, зрештою, Він – Бог!

Отже, зробіть своїм амбітним прагненням догоджати Йому і шанувати Його і навчіться глушити всі інші балачки, пам'ятаючи, що «ніхто не може змінити Божу думку про вас, окрім вас самих».

Покладіться на це.

Автор — Майкл Браун / stream.org
Переклад — Валя Рекка для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!