Страсний тиждень у реальному часі

Страсний тиждень у реальному часі

На русском языке читайте здесь — Страстная неделя в реальном времени.

Оскільки розпочався Страсний тиждень, — це священний час між Вербною та Великодньою Неділею, — ми пропонуємо вашій увазі опис по днях того, що відбувалося цього тижня згідно з Святим Письмом.

Використовуйте цей посібник для читання Писання цього тижня.

Вербна неділя

Детальний опис подій цього дня див. у Матв. 21:1-21, Мк. 11:1-11, Лк. 19:28-44, Ів. 12:9-19.

Коли Ісус в'їхав до Єрусалима, сидячи на ослику, це була Його перша поява перед народом з моменту воскресіння Лазаря. Історія воскресіння Лазаря стала настільки відомою, що багато хто вважав Ісуса знаменитістю. Кожен хотів поглянути на Нього. Вони вийшли на зустріч Ісусу і прийняли Його як Царя, бо чули про те, що Він зробив це (Ів. 12:18).

Ісус сказав, що смерть Лазаря — до увірування багатьох і «до слави Божої, нехай прославиться через неї Син Божий» (Ів. 11:4). Але та слава, яку Він мав на увазі, була набагато більшою, ніж цей тріумфальний вхід до Єрусалиму. Насправді, Він говорив не про славу, яку люди віддадуть Йому. Воскресіння Лазаря зміцнило рішення релігійних лідерів віддати Ісуса на смерть, яку Він прийме, на смерть, яку Він переможе. Саме цю славу Він мав на увазі. Коли Він в'їжджав до Єрусалима, народ кричав: «Ось, Цар твій гряде до тебе!» Вони вихваляли Його перемогу над смертю Лазаря. Але іронія в тому, що Він прийшов претендувати на Свою корону не через смерть і воскресіння Лазаря, а через Свої власні смерть і воскресіння.

Понеділок

Детальний опис подій цього дня див. у Матв. 21:12-22; Мк. 11:12-19; Лк. 19:45-48.

Якби Єрусалим був вуликом, то своїм тріумфальним входом до нього Ісус ніби вдарив по ньому палицею. Можна було чути, як наростає гул і обурення. Його царське прибуття було потужним проголошенням Його влади над усіма людськими умовностями.

У понеділок Ісус повертається, щоби зробити ще більше — цього разу, щоб заявити про те, що Божому народу не вдалося виконати мандат їхньої угоди — бути благословенням для світу. Більша частина того, що говорять нам Євангелія про понеділок, акцентується на владі Ісуса, як над створеним світом, так і на Його праві судити його. Усе, що робив Ісус, Він робив із владою. Тому, коли Він розбудив Своїх учнів у понеділок зі словами про те, що Він хоче повернутися в Єрусалим, щоб навчати, це звучало ризиковано, але не було несподіванкою. Усі відчували якусь напругу, Ісус ніби зрізав кут і Його кінець був близький. Він був помітним.

Вівторок

Детальний опис подій цього дня див. у Матв. 21:23-26:5, Мк. 11:27-14:2, Лк. 20:1-22:2, Ів. 12:37-50.

Якщо відвідування Храму в понеділок було живою і практичною притчею про очищення Божого дому, то входження Ісуса до Храму у вівторок було прямим словесним протистоянням із призначеним керівництвом. Після того, як Ісус дав зрозуміти, що ці лідери не мають над Ним жодної влади, Він провів залишок дня прямо там, у Храмі, навчаючи народ Божого Слова. Але вечір вівторка був останнім разом, коли Ісус публічно навчав у Храмі як вільна людина. Його слова того дня були заключною промовою, Його маніфестом.

Коли Ісус залишав Храм у вівторок, первосвященики і книжники «шукали, як би підступом взяти Його та забити» (Мк. 14:1). Але вони не могли позбавити Його життя виключно на підставі звинувачень, які вони збиралися Йому пред'явити, якщо Він захистить Себе. Але Він цього не зробив. Замість цього, Своїм мовчанням Він віддавав своє життя за світ богохульників, зрадників і брехунів. Це те, для чого Він прийшов, і коли Він вийшов із Храму у вівторок після обіду, Він знав, що зробить це незабаром.

Середа

Детальний опис подій цього дня див. у Матв. 26:6-16, Мк. 14:3-11, Лк. 22:3-6.

Останні кілька днів були відзначені посиленням напруги і злості в опонентів Ісуса, а також непохитною рішучістю Його самого. Його зброєю були Його слова, і Він проголосив їх досить багато. Але в середу перед Своєю смертю Ісус був спокійний.

Він перебував у домі Симона прокаженого, людини, відомої своєю хворобою. Під час спільної трапези Марія з Віфанії, сестра Лазаря (Ів. 12:3), підійшла до Ісуса з алавастровою посудиною з пахощами. Вона зберігала це миро, вартістю в річну зарплату, саме для цього особливого випадку (Ів. 12:7). Вона почала виливати його на голову і ноги Ісуса, для чого треба було розбити саму посудину (Мк. 14:3). Це був обдуманий крок, подібний до відкриття пляшки шампанського вартістю в 20 тисяч доларів. Вона віддавала Ісусові все, що в неї було. Віддаючи найбільшу свою коштовність, вона показувала свою переконаність у тому, що те, що Він збирається віддати, Він віддасть для неї.

Те, що зробила Марія, було прекрасно, і Ісус хотів, щоб усі про це знали. Вона приготувала Його до поховання. В її вчинку — слава і доброта. Ісус віддає їй цю славу, кажучи про те, що цей її прекрасний вчинок ніколи не забудуть в історії. І ми не забули.

Четвер

Детальний опис подій див. у Матв. 26:17-75, Мк. 14:12-72, Лк. 22:7-71, Ів. 13:1-18:27.

Опис подій четверга перед розп'яттям Ісуса заповнює безліч сторінок у Писанні. Він починається з того, що Іоанн і Петро готують світлицю. Там Ісус омиває ноги Своїм учням, пояснюючи їм, що Він тут саме для того, щоб очистити їх.

Коли вони починають їсти, Ісус проголошує, що один із них зрадить Його. Кожен задається питанням, чи не він. Потім Він посилає Юду робити те, що той зібрався.

Під час цієї останньої вечері Ісус бере пасхальний прісний хліб і чашу і перевизначає, або скоріше вдосконалює, їхнє значення. Хліб — це Його тіло. Чаша вина — це Його кров. Ця їжа більше не нагадуватиме їм про перше Боже визволення їх від зовнішньої тиранії фараона, але від внутрішнього рабства їхніх власних провин і гріхів проти Бога.

Ісус молиться за Своїх друзів і за тих, хто прийде до віри в Нього через них, — щоб Його Отець зробив їх єдиними (Ів. 17). Потім Ісус зі Своїми друзями йде на Оливну Гору помолитися (Мк. 14:33). Але Він прийшов сюди не тільки для молитви. Він прийшов, щоб очікувати. Незабаром у темряві з'являється низка смолоскипів, що прямує в Його бік. Це те, чого Він чекав.

Страсна П'ятниця

Детальний опис подій цього дня див. у Матв. 27:1-61, Мк. 15:1-47, Лк. 23:1-56, Ів. 18:28-19:42.

У четвер увечері в Гефсиманії Ісус був заарештований, зраджений одним зі Своїх учнів і покинутий іншими. Первосвященики і Синедріон зібралися на таємний суд посеред ночі, і винесений вердикт свідчив, що Ісуса треба розіп'яти. Це те, що повинен був виконати римський префект, Понтій Пилат. І хоча й неохоче, але він це виконав.

Після жорстокого побиття Ісус був прибитий до хреста, на якому Він залишався протягом шести годин до Своєї смерті. Ніколи раніше і ніколи після того не було одночасно стільки втрачено і отримано. Світ отримав спокутну жертву Христа. Але для присутніх там була або загублена значущість моменту, або їхні серця були розбиті, бо Той, про Кого вони думали, що Він — Спаситель світу, помер від рук римлян. Вони не змогли перешкодити цьому, і вони не розуміли, що це відбувається заради них. Вони сподівалися на Нього, і хоча Він розповідав їм, що Він багато постраждає і воскресне на третій день (Мк. 8:31), звідки їм було знати, що це і є те, що Він мав на увазі?

Субота — забутий день

Опис подій цього дня див. у Матв. 27:62-66.

Про суботу після розп'яття Ісуса написано менше, ніж про будь-який інший день цього тижня. Проте, що робить його унікальним, так це те, що це єдиний повний день в історії, коли тіло Христа пролежало в могилі.

Вчора Він був розп'ятий. Завтра Він воскресне з мертвих. А що ж сьогодні? Хоча ми мало що можемо сказати про цей день, прочитавши всього кілька віршів з Євангелія, що описують його, ми виявляємо, що цей день, без сумніву, не був забутий первосвящениками, що зрадили Ісуса на смерть. Під час Свого земного служіння Ісус неодноразово говорив, що Він помре в Єрусалимі від рук первосвящеників, і воскресне на третій день (напр., Матв. 12:40, Мк. 8:31; 9:31; 10:34).

Звичайно ж, первосвященики насміхалися над Ним. Але вони не забули цього. У день між Страсною П'ятницею і Пасхальною Неділею їхні думки були зайняті цим пророцтвом Ісуса настільки, що вони просто не могли дати цьому спокою. У Матв. 27:62-66 нам описується історія про те, що вони не могли упустити можливість того, що Ісус міг знати щось, чого не знали вони.

Великодня Неділя

Детальний опис подій цього дня див. у Матв. 28:1-20, Мк. 16:1-8, Лк. 24:1-53, Ін. 20:1-21:25.

Раннього недільного ранку деякі з друзів Ісуса вирушили до Його могили, аби помазати тіло свого друга і вчителя. Однак, коли вони прийшли, їх привітав хтось, названий у Євангеліях людиною, одягненою в біле. Він сказав їм, що Ісуса тут немає, як Він і казав. Він воскрес.

Протягом тижня перед своєю смертю Добрий Пастир вийшов на зустріч вовкам суду, гріха і смерті, і зробив це з усією владою. Можна було б задатися питанням, яка добра справа змусила б когось померти з будь-якої причини? У цьому славна краса Євангелія. Ісус не помер як мученик за щось. Він ніколи не опинявся в неправильному місці в неправильний час. Він ніколи не був під владою будь-кого. Він жив, помер і був похований тому, що Він бажав цього.

Ніхто не забирав у Нього Його життя. Він віддав його сам. За кого? За Своє стадо, Свій народ.

І Він віддав його тільки для того, щоб знову забрати його (Ів. 10:18). Суть хреста була не в тому, щоб просто померти, а щоб померти і знову воскреснути, вразивши вовків гріха, які нишпорять, і саму смерть.

Великдень говорить про Ісуса: «Саме це Він і збирався зробити! Він хотів віддати своє життя за тебе. І як вірно те, що Він взяв його назад, так само вірно й те, що Він знає і любить тебе».

Автор — Расс Рамсі / thegospelcoalition.org
Переклад — Ірина Жежерун для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!