Для пастирів: 7 важких істин, які ви повинні сказати своїй церкві

Для пастирів: 7 важких істин, які ви повинні сказати своїй церкві

На русском языке читайте здесь — Пастырям: 7 тяжелых истин, которые вы должны сказать своей церкви.

Жили-були собі якось батьки, в яких була таємниця. Вони щосили намагалися, планували і будували життя так, щоб цю таємницю зберегти.

«Санта наближається!» співали їхні діти. «Це надто прекрасно, щоб бути правдою!»

Вголос батьки казали: «Як чудово!» Але в той же момент думали: «Діти, — ви абсолютно праві. Це надто прекрасно, щоб бути правдою!»

І ось одного разу діти прийшли додому в сльозах. Вони дізнались правду.

Більшість батьків не розповідають своїм дітям, що насправді Санти не існує. Вони не розповідають своїм дітям цю важку правду не тому, що не хочуть, а тому що переживають про те, чи зможуть їхні діти з нею впоратися.

Так само, як діти вірять у Санту, люди вірять у певні речі про Бога, і вірять, що це істина, або тому, що їм завжди так говорили, або тому, що їм дуже хочеться, щоб це так було. Але зрештою, проходячи тернами життя, вони знаходять істину: життя важке і не все навколо насправді таке, яким здається.

У певний момент, як батьки, ви повинні сказати своїм дітям, що Санти не існує. І в певний момент, як пастор, ви повинні говорити вашим людям суворі істини.

Ми підібрали список із семи таких істин, щоб вам було з чого почати.

1. Бог не Санта 

Д-р Девід Пендерграсс добре визначив цю складну істину, коли сказав: «Бог не всесвітній Санта Клаус. Ви не можете просто скласти великий список своїх добрих справ, а взамін отримати від Господа те, що ваша душа забажає».

Щоразу, коли ми відчуваємо, що маємо право на якусь нагороду або що ми щось «заслужили», ми перестаємо бачити Бога як Бога – Того, хто є нашим Царем – і починаємо бачити Його як свого особистого Санту. Але ви, напевно, вже чули цю непросту правду: Санти не існує.

2. Ви не завжди будете отримувати зцілення 

Є так багато хорошого у молитвах за зцілення — зцілення інших та своє власне.

І хоча це правда — Бог може зціляти, та Він все ж не зобов'язаний цього робити. Подумайте про це: якби Богу потрібно було зціляти у відповідь на кожну таку молитву, тоді ніхто б у світі не вмирав. Але істина в тому, що якоїсь миті життя закінчиться. Ми всі одного разу «не будемо зцілені».

Але це не кінець історії. Надія є.

Наша надія не в тому, що нам не доведеться померти, але в тому, що смерть – це не кінець життя, це його початок.

3. Ви не будете завжди «благословенними»

Коли хтось каже, що він «благословенний», він зазвичай має на увазі щось на зразок великої кількості роботи, слухняних дітей чи хороший дохід. Тут ховається гіпотеза, що вони «благословенні» саме тому, що у них все це є. І навпаки, якби цього не було — вони б не були «благословенні».

І, хоча й був час — нехай і дуже давно — коли «благословення», «багатство» та «хороше життя» були тісно пов'язані, але я здається пригадую урок одного молодого вчителя, який був викладений близько 2000 років тому:

«Блаженні ви, як ганьбити та гнати вас будуть, і будуть облудно на вас наговорювати всяке слово лихе ради Мене» (Матвія 5:11).

Ми можемо також пригадати, коли двоюрідний брат того ж учителя просив Його врятувати його життя, але Він цього не зробив. Але натомість Він відправив слово в Матвія 11:

«…Ідіть і перекажіть Іванові, що ви чуєте і бачите: сліпі прозрівають і криві ходять, стають чистими прокажені і чують глухі, і померлі встають, а вбогим звіщається Добра Новина; і блаженний, хто через Мене спокуси не матиме».

Сувора правда в тому, що «благословення» полягає не в тому, чого ми досягнули, але в тому, чого Бог досягнув в Ісусі та через Нього.

4. Це не про вас 

Церква так легко може перетворитися на заміський клуб. Не в тому задушливому, елітарному сенсі, але в тому сенсі, щоб стати «церквою для нас». Щоб усе в ній було про те, чого ми хочемо — наші вподобання, наш комфорт. Наш маленький світ, який ми контролюємо… І ми вирішуємо, хто до нього входить, а хто залишається ззовні.

Але пастор Джордан Ізлі говорить цю важку істину, що церква не створена для нас і наших святих посиденьок. Але вона створена для того, щоб знаходити та зцілювати загублених. Церква має бути табором біженців, місцем для заблукалих та поранених. Це має бути місце, куди приводять розбитих людей, щоб вони зцілилися і потім пішли і привели інших. Нас не привели лише для того, щоб ми просто спілкувалися один з одним.

5. Тиша – це нормально 

Християни (правильно) люблять святкувати Воскресіння третього дня. Зрештою, саме з цієї причини існує християнство. Тим не менш, є величезна цінність у тихій незручності другого дня, пам’ятаєте, коли Ісус був ще похований, Його учні були перелякані, і всі думали, що витратили три роки свого життя марно, слідуючи за фальшивим месією.

Іноді Бог мовчатиме. Це не означає, що ви «недостатньо християнин» або ви якийсь неправильний. Це просто означає, що Бог мовчить.

І непроста істина полягає в тому, що тиша – це нормально.

6. Християнство будується не на почуттях, а на виборі 

Як часто вас питають: «Як мені повернути цей вогонь? Я просто хочу знову переживати цей неймовірний зв’язок з Господом».

Це питання зазвичай слідує за якимось неймовірним духовним піднесенням. І воно не погане саме по собі, просто воно не направлене на найважливіше. Коли ми шукаємо і прагнемо лише «відчуття» Божого вогню, ми починаємо поклонятися йому – а не Господу.

Але істина в тому, що бути християнином не означає отримувати приємні теплі відчуття, коли грає група прославлення або проповідує пастор на захопливому служінні. Це означає щодня робити вибір, нести свій хрест — навіть коли цього не хочеться.

7. Не існує формули в три кроки, яка би гарантувала результат 

Я розумію: легко допомогти людям запам'ятати та зрозуміти якісь речі за допомогою формул та тлумачних мнемонічних схем. Цьому є своє місце.

Але нам треба говорити ясно: немає гарантії щастя чи успіху, великого молитовного життя чи чогось ще. Біблія не пропонує хороше/продуктивне/успішне/багате життя, але пропонує нове життя.

І важка істина полягає у тому, що це нове життя може бути не таким, яким би ми хотіли його бачити. Ми можемо робити все, що говорить Писання і бути не успішними в бізнесі, бути небагатими (що не є гріхом), боротися з депресією та/або не стати ще одною великою особистістю.

Що у Святому Письмі дійсно сказано, так це те, що Бог не залишить нас сиротами (Івана 14:18).

Через що ми б не проходили у своєму житті, ми не будемо проходити це поодинці. На цю гарантію ми можемо розраховувати.

Батьки придумують виправдання тому, що вони не розповідають дітям про те, що Санти не існує, і їм від цього легше. Але важка правда в тому, що вони просто брешуть своїм дітям.

І, пастори, не важливо з яких причин ми не говоримо нашим людям правду — навіть жорстку — кінець завжди однаковий: ми їм брешемо. Та врешті-решт вони все одно все зрозуміють.

Постає питання — чи хочете ви самі сказати їм ці жорсткі істини? Чи ви хочете, щоб ці істини застали їх зненацька?

Автор — Стівен Макі / team-impact.com
Переклад — Вікторія Кучурян для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!