Єврейське розмаїття, релігійна гордість і духовна повнота

Єврейське розмаїття, релігійна гордість і духовна повнота

На русском языке читайте здесь — Еврейское разнообразие, религиозная гордость и духовная полнота.

Опитування Pew Research Center, проведене в 2016 році, показало, що «майже всі ізраїльські євреї відносять себе до однієї з чотирьох підгруп: хареді (“ультраортодоксальні”), даті (“релігійні”), масорті (“традиційні”) та хілоні (“світські”)». «Люди, що дотримуються світських поглядів, є найчисленнішою єврейською групою в Ізраїлі, становлячи приблизно половину (49%) ізраїльських євреїв».

На жаль, 40% світських євреїв в Ізраїлі «взагалі не вірять у Бога». А 83% світських євреїв «вважають, що бути євреєм — це питання походження та культури, а не релігії». Як сказав 97-річний актор Мел Брукс: «Я скоріше світський. В принципі я єврей. Але я думаю, що я єврей зовсім не через єврейську релігію».

На щастя, є єврейські чоловіки і жінки з усіх підгруп єврейської самоідентифікації, які прийшли до віри в Ієшуа (Ісуса) як Месію. Чи відмовилися вони від свого єврейського коріння? Зовсім ні. Насправді, все якраз навпаки. Вони навіть заглибилися у свою єврейську спадщину. Розумієте, немає нічого більш єврейського, ніж прийняти єврейського Месію в своє серце і життя. Просто запитайте апостола Павла.

До зустрічі з Месією по дорозі до Дамаску (див. Дії 9:1-18) Павло був відомий як Савл з Тарсу. І до того, як Павло став послідовником Ієшуа, його серце було сповнене релігійної гордині. Павло описував самоправедність, яка поглинала його в ті ранні роки:

«Як хто інший на тіло надіятись думає, то тим більше я, обрізаний восьмого дня, з роду Ізраїля, з племени Веніяминового, єврей із євреїв, фарисей за Законом. Через горливість я був переслідував Церкву, бувши невинний, щодо правди в Законі» (‭‭Филип'ян‬ ‭3‬:‭4‬-‭6‬).

Релігійна гордість обманює тих, хто загруз у ній. Письменник Александр Штраух писав: «Одна з найжахливіших речей у гордості — це те, що вона обманює нас. Ми можемо думати, що служимо Богові та іншим, але насправді ми служимо лише собі». Савл служив не Богові, а лише собі, зі своїм егоїстичним ставленням і почуттям релігійної переваги.

Деякі євреї зустрічають Месію після невдалого релігійного досвіду. Яскравим прикладом є ізраїльський єврей на ім'я Саар. Він сказав: «Для мене останньою краплею, що переповнила чашу терпіння, стала ситуація, коли мій дуже близький друг захворів на невиліковну хворобу, і його сім'я була в розгубленості. Його батьки запросили рабина, щоб той прийшов, благословив його і помолився за нього. І цей рабин зажадав десятки тисяч шекелів за те, щоб приїхати в лікарню і “зцілити” його. Це мене просто зламало. Я не знав Бога, але я знав, що це не шлях до Нього».

Саар продовжує: «Я виріс у Бат-Ямі. Навколо мого будинку було п'ять синагог, і мене завжди вражало, що люди цілий рік крадуть, брешуть, обманюють, але коли настає Йом Кіпур, вони одягають кіпу на голову, молитовне покривало, проводять 4-5 годин в синагозі, стають святими, але вже наступного дня продовжують грішити — повертаються до брехні і крадіжок... Тому я вирішив прочитати Новий Завіт. Я читав історію про єврея, що жив тут, в Єрусалимі, історію, написану євреями для євреїв. Я був дуже здивований і вражений».

Саар сказав, що не знайшов в Ієшуа нічого поганого. «Бог змінив моє серце. Сьогодні я працюю з дітьми з особливими потребами. Я люблю їх, і я хочу показати їм, як Бог полюбив мене і любить їх». Саар знайшов духовну повноту в особі Ієшуа, як і багато інших людей. Джонатан Берніс, автор книги «Рабин дивиться на Ісуса з Назарету» (A Rabbi Looks at Jesus of Nazareth), сказав: «Ймовірно, сьогодні більше євреїв, які вірять в Ісуса як у Месію, ніж будь-коли починаючи з першого століття — і, можливо, навіть більше, ніж тоді».

Євреї, які сприймають Ісуса як Месію, приходять до розуміння того, що Ієшуа виконав пророцтва Старого Завіту про Нього. Крім того, стосунки з Христом дають їм справжню радість та вічний мир.

Месіанська єврейка на ім'я Елейн сказала: «Скільки б одягу я не купувала, скільки б будинків ми не мали, моє життя було порожнім. Наче всередині мене була діра». Пізніше вона дізналася, що означає народитися знову. Вона сказала: «Я помолилася і прийняла Ієшуа. І це тільки початок». «Якщо ви прочитаєте 53-й розділ Ісаї, то побачите, що Він був зранений за наші гріхи; всі наші беззаконня були покладені на Нього; і ті рани, що були на Його спині, — це саме те, що нас зцілює... І тому людям, які кажуть мені: “Ти не можеш бути єврейкою і вірити в Ісуса”, — я відповідаю: “Я єврейка і я вірю в Ісуса”».

Доктор Стюарт Дауерманн народився в консервативній єврейській родині в Брукліні, у Нью-Йорку. Він сказав: «Ієшуа сказав про Себе: “Я — двері” (Івана 10:9). Багато людей ставляться до Ієшуа так, ніби Він є виходом з єврейського життя. Я вважаю, що це неправильно. Для мене Він є дверима до більш пристрасного залучення до єврейського життя. А також у повніші та більш пристрасні стосунки з Богом Авраама, Ісаака та Якова».

Павло, Саар, Елейн і Стюарт — всі вони знайшли мир і духовну повноту в Ієшуа, єврейському Месії. Але це лише вершина айсбергу. Ось 100 відеосвідчень єврейських чоловіків і жінок, які прийняли Ієшуа. Таке ж задоволення може стати вашим, якщо ви приймете Ісуса вірою.

«А всім, що Його прийняли, їм владу дало дітьми Божими стати, тим, що вірять у Ймення Його» (Івана 1:12).

Просто моліться: «Ієшуа, я вірю, що Ти обіцяний Месія. Я приймаю Тебе як Спасителя. Прости мені мої гріхи. Наповни мене Святим Духом. Живи в моєму серці, Господи Ісусе. Я хочу йти за Тобою сьогодні і завжди. Амінь».

Автор — Ден Делзел / christianpost.com
Переклад — Валя Рекка для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 26.07. Спасибо!